Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 februari 2011

Faust en Lente dingen mee naar Publieksprijs

De stemmen zijn geteld en zowel de productie Faust van het Nationale Toneel als de voorstelling Lente met o.a. Edwin de Vries en Anne-Wil Blankers dingen mee naar de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. Via www.avrotoneelpublieksprijs.nl kan het publiek online zijn stem uitbrengen op de genomineerde voorstellingen.

Het Nationale Toneel en regisseur Johan Doesburg brengen maar liefst beide delen Faust van Goethe op de planken en zorgen daarmee voor de theaterbelevenis van het seizoen. Faust, met o.a. Jaap Spijkers en Stefan de Walle (winnaar Arlecchino 2010), is exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en de Stadsschouwburg te Amsterdam. Speciaal voor Anne-Wil Blankers, Edwin de Vries en Oda Spelbos schreef Haye van der Heyden (schrijver van o.a. In de Vlaamsche Pot en Baantjer) de tragikomedie Lente. Een nieuw Nederlands toneelstuk, waarin de ongewone liefdesgeschiedenis verteld wordt van drie mensen die elk hun eigen geheim met zich meedragen. De jonge musicus Timo Tromp zorgt met zijn klarinet voor de muzikale begeleiding.

De AVRO Toneel Publieksprijs
Het publiek bepaalt wie de winnaar wordt van de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. Via www.avrotoneelpublieksprijs.nl kan het publiek online stemmen op de genomineerde voorstellingen. Op speciale stemavonden geeft het publiek de deelnemende voorstellingen een cijfer. Na de nominatie volgt een tweede, online stemronde. De gemiddeld hoogst gewaardeerde voorstelling wint de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater zondag 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Over de voorstelling Faust
De vooraanstaande geleerde Faust staat op een keerpunt in zijn leven. De kennis die hij tijdens zijn studerende jaren heeft opgedaan, biedt geen troost. Integendeel, het is boekenwijsheid die hem nooit heeft geleerd hoe je leven te leven. Verlossing dient zich aan in de figuur van de duivelse Mefisto, die Faust meesleept in de wereld en hem confronteert met het geheim van de schepping, de ontzagwekkende kracht van de natuur, het mysterie van de liefde en, last but not least, de politieke en economische principes waarop onze westerse samenlevingen al sinds eeuwen draait.

Over de voorstelling Lente
Marja en Martin leren elkaar kennen op het kerkhof. Staand bij de graven van hun geliefden worden ze verrast door hun gevoelens voor elkaar. Maar dan blijkt er nog een vrouw te zijn, die al jaren een rol in Martins leven speelt en niet van plan is haar plaats zomaar af te staan.