Gemeente Maastricht

Bruidspaar grotere keuze in trouwlocaties

Vanaf 1 maart zelf locatie kiezen

15 februari 2011

Aanstaande echtgenoten of geregistreerde partners kunnen vanaf 1 maart 2011 zelf een locatie in de gemeente Maastricht kiezen voor de voltrekking van hun huwelijk of geregistreerd partnerschap. Hiermee komt het gemeentebestuur tegemoet aan de wens van zowel bruidsparen als ondernemers van mogelijke trouwlocaties in de stad.

Vooral aanstaande bruidsparen kwamen regelmatig met wensen om op andere locaties te kunnen trouwen. Enerzijds omdat de huidige locaties niet beschikbaar zijn in verband met andere feesten of partijen. Anderzijds omdat bruidsparen specifieke wensen hebben zoals thuis trouwen of een huwelijksvoltrekking op een boot. Het gemeentebestuur hoopt met de verruiming van het aantal trouwlocaties dat aanstaande bruidsparen minder vaak uitwijken naar andere gemeenten voor de voltrekking van hun huwelijk.

De gemeente Maastricht stelt wel criteria, waaraan de locatie moet voldoen: * De locatie moet binnen de gemeentegrenzen van Maastricht liggen en mag niet in strijd zijn met de openbare orde. * De locatie moet tijdens het trouwen voor iedereen vrij toegankelijk zijn. * Trouwen in locaties wordt alleen toegestaan als er minder dan 50 personen aanwezig zijn. Als de locatie beschikt over een gebruiksvergunning/gebruiksmelding brandveiligheid geldt de beperking van het aantal van 50 personen niet.

De gemeente verleent in ieder geval geen toestemming om te trouwen in een luchtballon, kraakpand, coffeeshop of podium (op pleinen, parken of andere openbare gelegenheden). Op dit moment zijn de volgende locaties als locatie voor huwelijken of partnerschapregistraties aangewezen:

* Stadhuis (de Prinsenkamer en oude raadzaal) * Het Generaalshuis (Edmond Hustinxzaal - Theater aan het Vrijthof) * Het Museum aan het Vrijthof (tijdelijk niet beschikbaar) * Château Neercanne * Sint Servaasklooster (vervalt mogelijk in 2011 vanwege wisseling van eigenaar) * Cellebroederskapel * Mosae Forum 10 (trouwzaal gemeentekantoor) * Kasteel De Hoogenweerth * Kasteel Vaeshartelt

De aanvraag voor een vrije keuze van een trouwlocatie kost 54 euro. Dit zijn de kosten die de gemeente Maastricht maakt voor onderzoek van de locatie en de administratieve verwerking van het huwelijk.