Unicef


UNICEF wenst Marc Dullaert veel succes met het bewaken van kinderrechten in Nederland

Voorburg, 15 februari 2011 - Vandaag is Marc Dullaert als eerste Kinderombudsman van Nederland aangesteld. Eindelijk heeft Nederland de waakhond voor kinderrechten waar het al zo lang op heeft gewacht. UNICEF Nederland, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, is blij met de benoemingen zal de nieuwe Kinderombudsman ondersteunen waar mogelijk.

Sinds 1995 geldt in Nederland het VN Kinderrechtenverdrag. In ons land gaat het over het algemeen goed met kinderen. De meeste kinderen wonen bij hun ouder(s), hebben een dak boven hun hoofd, gaan naar school, spelen buiten en kunnen gewoon kind zijn. Maar juist de onzichtbare groepen kinderen in Nederland- de kinderen in asielzoekerscentra, de kinderen in gevangenissen, de ongedocumenteerde kinderen die op straat leven, de kinderen die niet naar school gaan - hebben onze aandacht nodig. Al een aantal keer kreeg de Nederlandse overheid van het VN Kinderrechtencomité te horen dat een onafhankelijk toezichthouder op de uitvoering van dit verdrag in Nederland, een Kinderombudsman, benoemd moest worden. Vele landen in Europa hebben al jaren een dergelijke toezichthouder.

"Met het wegvallen van de Minister voor Jeugd en Gezin is de coördinatie van de verschillende beleidsterreinen van jeugd weggevallen"; aldus Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland: "Kwetsbare groepen kinderen vallen gemakkelijk uit de boot. Daar ligt een belangrijke opdracht voor de Kinderombudsman. Maak kwetsbare en onzichtbare kinderen zichtbaar. Houd hun rechtspositie in het vizier van overheid en maatschappij. Zorg dat de overheid hun rechten respecteert."