Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Natuurestafette over Ballooërveld op 16 februari

Ballooërveld

Het Ballooërveld is één van de laatste open heideterreinen in het prachtige cultuurlandschap van de Drentsche Aa. In het gebied zijn vele cultuurhistorische sporen aanwezig, zoals Celtic fields, karrensporen, grafheuvels en recente sporen zoals die van een tankgracht.

Ook historisch-ecologische en aardkundige waarden zijn bewaard gebleven. Het gebied is enkele jaren geleden door het ministerie van Defensie overgedragen aan Staatsbosbeheer.

Bezuinigingen
Om de verdroging van het Ballooërveld op te heffen is het de bedoeling om de landbouwenclave Visvliet (tussen het Ballooërveld en De Heest) te verwerven en het waterpeil in dit gebied te verhogen. Door de bezuinigingen is er waarschijnlijk geen geld meer voor de aankoop van deze gronden en kan het peil dus niet omhoog.

Het Ballooërveld is een druk bezocht heidegebied. De heide wordt beheerd met een schaapskudde. Het is onduidelijk of er straks nog geld is voor het beheer. Als er geen geld meer is voor het beheer, heeft dit niet alleen gevolgen voor de natuur. Bezoekers van het gebied zijn er ook de dupe van, omdat er bijvoorbeeld geen geld meer is voor het onderhoud van fiets- en wandelpaden.

Beheer- en inrichtingsplan
Staatsbosbeheer heeft voor het gebied een beheer- en inrichtingsplan opgesteld. Kern van het plan is dat men de grote stille heide als onderdeel van het typisch Drentse esdorpenlandschap weer zichtbaar en beleefbaar wil maken voor de bezoekers. Daarbij is uitgegaan van een samenhang tussen landschap, cultuurhistorie en aardkunde en natuur en recreatie.

In het inrichtingsplan zijn maatregelen opgenomen die de ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden moeten herstellen en versterken. Door de bezuinigingen komt er waarschijnlijk geen geld beschikbaar om deze maatregelen uit te voeren.

Meer informatie
Meer informatie over het beheer- en inrichtingsplan is te vinden op de website van het Nationaal Park Drentsche Aa.
Share