Gezonde jeugd in de spotlights in Sportpaleis Alkmaar

maandag 14 februari 2011

Woensdag 16 februari presenteert Monique Smit de grootste gymles van Nederland. Sportpaleis Alkmaar wordt dan omgetoverd tot een grote gymzaal. Alles wordt uit de kast gehaald om met 'IK Lekker fit!? Noord-Holland' de kinderen en scholen te enthousiasmeren om aan de slag te gaan met gezonde voeding en beweging.

Vanaf 9.30 uur zal het Alkmaarse Sportpaleis aan de Terborchlaan 200 volstromen met 800 basisschoolkinderen uit groep vijf en zes. Al maanden werkt de organisatie met onder meer 30 gymdocenten hard aan deze dag.

Monique Smit opent de les. Na de gezamenlijk warming-up met alle docenten en Monique gaat het feest echt van start! De kinderen doorlopen 7 onderdelen, zoals 'fanatiek acrobatiek' en 'spring je lekker fit!'.

Vervolgens vindt de finale plaats van 'appeltje hooghouden'. Rond 11 uur eindigt de grootste gymles van Nederland.

Samenwerking
De grootste gymles van Nederland is een Noord-Hollands evenement van 'IK Lekker fit!?' Dat is een programma waarbij structureel aandacht wordt besteed aan beweging, voeding en gezonde keuzes maken.

IK Lekker fit!? Noord-Holland is een samenwerking van:
* Zilveren Kruis Achmea

* de Hartstichting

* Noordhoff Uitgevers

* Sportservice Noord-Holland

* 4 Noord-Hollandse GGD's

* thuiszorgorganisaties

De basis hierbij is de Lekker fit!-lesmethode van de Hartstichting en Noordhoff Uitgevers.

Noodzaak van actief bewegen
Met de grootste gymles van Nederland wordt tegelijkertijd aandacht gevraagd voor de terugkeer van de vakleerkracht. Deze is de afgelopen jaren flink wegbezuinigd, terwijl de vakleerkracht de spil moet zijn bij beweeg- en sportactiviteiten in en rondom de school.

Over het belang van gezonde voeding en bewegen voor basisschoolkinderen zijn verschillende prominenten kort maar krachtig.

Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Gezond Gewicht: "Kinderen hebben recht op een gezonde omgeving. School moet een plek zijn waar lekker bewegen en gezond eten en drinken de norm is. Zo leg je een stevige basis voor een gezonde toekomst van onze jeugd."

Jan Rijpstra, voorzitter KVLO en voormalig lid Tweede Kamer: "Motorische vaardigheden aanleren in de leerplichtige leeftijd, door vakleerkrachten verzorgd, vormt de basis voor een leven lang plezierig, goed en gezond bewegen!"

Guus Hiddink, bondscoach nationaal voetbalteam Turkije: "Tijdens het WK-bid ondervonden premier Mark Rutte en de minister van Sport, Edith Schippers, op het wereldpodium in Zürich de kracht van de sport. Daarom hoop ik dat zij zich met ons - sporters - inzetten voor meer bewegen en sport op school. Dit kan een geweldige stimulans zijn voor de gezondheid van onze jeugd."

1 op de 7 kinderen heeft overgewicht
Momenteel heeft 1 op de 7 kinderen in Nederland last heeft van overgewicht. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. Minder dan de helft van de Nederlandse jongeren (47%) voldoet aan de beweegnorm van 60 minuten per dag.

Het is daarom noodzakelijk de kinderen erop te wijzen. 'IK Lekker fit!?' stimuleert ze op een leuke, actieve manier. Dit is erg belangrijk, aangezien gezonde kinderen minder vaak ziek zijn, zich beter concentreren en beter en lekkerder in hun vel zitten.