Gemeente Alkmaar


Nieuwe plek kaasdragerscarillon: Ritsevoort

Alkmaar, 16 februari 2011

Burgemeester en wethouders hebben besloten dat het historische kaasdragerscarillon geplaatst wordt in het parkje aan het begin van het Ritsevoort. Zij volgen hierin het advies van de jury die de inzendingen van de Alkmaarders heeft beoordeeld.

In oktober 2010 heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven om mee te helpen zoeken naar een geschikte plaats voor het Kaasdragerscarillon. Het carillon hing jarenlang op het Landbouwhuis, maar verdween in een depot vanwege de verbouwing van het Landbouwhuis tot Stadskantoor.

Prijsvraag
Op de prijsvraag zijn dertig reacties binnengekomen. Deze ingezonden suggesties zijn door een deskundige jury beoordeeld. De jury bestond uit Jelle Groeneveld namens de ondernemersvereniging WBA, Leen Spaans namens de Historische Vereniging Alkmaar en Tilly Muller namens de inwoners van de gemeente Alkmaar. Na bestudering van de inzendingen heeft de jury unaniem gekozen voor de locatie aan het begin van het Ritsevoort, in het kleine plantsoen bij de bloemenperken aan de zuidzijde.

Rustige plek
De jury motiveert haar keuze als volgt: "Het Ritsevoort is de oudste toegang tot de historische binnenstad. Daar mag bij uitstek de aandacht van het publiek getrokken worden met het heldere en vrolijke geluid van het carillon, dat de ogen trekt naar de langs-sjouwende kaasdragertjes. Een welluidend en aantrekkelijk welkom in het hart van Alkmaar." In de beoordeling heeft meegewogen dat deze plek door het ontbreken van zwaar verkeer rustig genoeg is om daadwerkelijk van het klokkenspel te kunnen genieten. Bovendien is het ver genoeg verwijderd van de grote carillons van de Waagtoren en de Grote Sint Laurenskerk, zodat hun klokkenspel niet verstoord wordt. De jury geeft aan er bij deze keuze van overtuigd te zijn, dat deze entree van het centrum er een `klinkend uitroepteken' bij krijgt.

Stellage
Een vakbekwame ontwerper zal een artistiek verantwoorde stellage bedenken voor dit kaasdragerscarillon. Om overlast voor omwonenden te beperken, speelt het carillon van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 uur en 18.00 uur, elk half uur.

Omgevingsvergunning
Voor het plaatsen van het carillon wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Het ontwerpbesluit komt zes weken ter inzage, waarbij eventuele zienswijzen aangegeven kunnen worden. Vervolgens vindt definitieve besluitvorming plaats.

Prijswinnaar VIP-arrangement
De Alkmaarse Cindy van Westen heeft de prijsvraag gewonnen. Zij ontvangt een VIP-arrangement op de kaasmarkt voor twee personen, zodat ze deze toeristische trekpleister van heel dichtbij kan beleven. Cindy mag de bel luiden en krijgt een rondleiding over de kaasmarkt met uitleg van de kaasvader over de vele tradities van het kaasdragersgilde.