Unie van Waterschappen

Woensdag, 16. Februari 2011

Commotie over duurzaam inkopen

Op donderdag 10 februari is in de Tweede Kamer gesproken over duurzaamheid en duurzaam inkopen. Er is de afgelopen tijd commotie geweest over duurzaam inkopen. Het afvinken van lijstjes en een woud aan keurmerken zijn negatieve connotaties die hierbij vielen.

Staatssecretaris Atsma noemt duurzaamheid een diepte-investering. Het is niet per definitie duur. Vanuit de waterschappen zou aangegeven zijn dat geld nodig is om duurzaam te kunnen inkopen. Dit is echter niet het geval.

Waterschappen en duurzaam inkopen

Op de laatste meting van het voormalig Ministerie van VROM scoren de waterschappen als beste op de Monitor duurzaam inkopen. De waterschappen kopen al voor 46% duurzaam in en er zijn geen signalen vanuit de waterschappen dat duurzaam inkopen duurder is dan niet duurzaam inkopen.

Duurzaamheidscriteria

Op dit moment wordt intensief gewerkt aan het doorontwikkelen van duurzaamheidscriteria voor grote bouwprojecten. Hier zal gewerkt worden met doelvoorschriften en niet met het afvinken van lijstjes. Dit doen we samen met onder andere Prorail, Rijkswaterstaat en de Rijksgebouwendienst.

Invulling beleid

Atsma wil het goede behouden ten aanzien van duurzaam inkopen, maar wel met voortschrijdend inzicht kijken hoe aan dit beleid de komende jaren invulling gegeven kan worden. Het kabinet zal geen regelgeving opleggen op terreinen waar al Europese regelgeving van kracht is en het mes zetten in onnodige lastendruk. Marktverstoring, zoals in het geval van hout, is geenszins de bedoeling.

Visie

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MVO Nederland zijn gevraagd om voor de zomer met een visie te komen. Voor Prinsjesdag ligt er vervolgens een kabinetsstandpunt. Meer informatie over duurzaam inkopen door waterschappen