Interprovinciaal Overleg (IPO)


Hoofdrol voor provincies bij aanpak leegstand kantoren

16 februari 2011

De provincies nemen hun (boven-)regionale regierol in de aanpak van de kantorenleegstand. Dat schrijven zij in brief aan de minister Schultz van Haegen (I&M). De provincies gaan met gemeenten en marktpartijen aan de slag om het Actieprogramma aanpak leegstand kantoren uit te voeren.

Maatwerk en cultuuromslag
Ongeveer 17 procent van de kantoorruimte staat nu leeg. Het structurele overaanbod, waarvoor nooit meer een kantoorgebruiker te vinden is, is ongeveer 10 procent of bijna 5 miljoen m2. Vierkante meters kostbare ruimte aan gebouwen die zullen moeten worden gesloopt of verbouwd tot woningen of andere functies. De leegstand is vooral in de Randstad een probleem en vraagt om maatwerk en een cultuuromslag bij gemeenten en marktpartijen in het korte termijn winstdenken van de marktwerking.

Strakke sturing
De provincies willen nieuwe leegstand voorkomen door strakker te sturen op de planning voor nieuwe kantoorlocaties. Ook willen zij in knelpuntgebieden, met gemeenten en marktpartijen zoeken naar oplossingen voor de bestaande leegstand. De provincies gaan samen met gemeenten, de betrokken marktpartijen en het rijk de voortgang coördineren en bewaken. Er wordt steun van het rijk verwacht in de vorm van snelle aanpassing van de ruimtelijke wetgeving en het wegnemen van belemmeringen in de belastingwetgeving.

Bestanden

application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document icon brief_actieprogramma_aanpak_leegstand_kantoren.docx Dossier:
RO & Wonen

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294