Algemene Onderwijsbond

16-02-2011

AOb: Inkorten mbo-opleidingen zonder argumenten

De Algemene Onderwijsbond prijst de gedachte van minister van Bijsterveldt om het middelbaar beroepsonderwijs voor leerlingen intensiever te maken en meer lessen te laten volgen. Maar daar houden voor bestuurder mbo Ben Hoogenboom de positieve punten wel op. "Het inkorten van het vierjarig mbo naar drie gebeurt zonder enig goed argument."Ook hekelt hij de gedachte om het onderwijs aan dertigplussers niet langer te bekostigen. "Terwijl die route heel goed gebruikt wordt om laaggeschoolde mensen alsnog aan en diploma en een baan te helpen." Terwijl de minister in de plannen steviger voorschrijft wat moet, komen er tot zijn verbazing geen richtlijnen hoeveel van hun geld roc's in moeten zetten voor de lessen.

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs heeft vandaag haar plannen voor veranderingen in het middelbaar beroepsonderwijs naar de Tweede Kamer gestuurd. Met het veel omvattende plan wil ze meer haar stempel drukken op de vormgeving van het mbo. Ze investeert in een betere aansluiting van vmbo en mbo door het vormen van vakcolleges. Ze wil de vierjarige opleiding bekorten tot drie en het eerste jaar 1000 uren op het programma zetten. Nu is dat 850. Ook moet een groter deel van die uren met lessen worden gevuld en minder met stages.

Op zich is de Alkgemene Onderwijsbond het eens met het idee om de lestijd op te voeren, over de geringe aandacht voor de leerlingen is de afgelopen jaren veel onrust ontstaan. Ben Hoogenboom: "Maar het verbaast mij dat de minister de besturen alle vertrouwen daarbij geeft, terwijl ze op andere punten veel dichtregelt. Wij hebben allemaal kunnen ziend at de roc's steeds minder uitgeven aan docenten, dat percentage is gedaald van 75 procent naar 55 procent van het personeelsbudget. Wij zien dat met deze voorstellen niet veranderen. Liever zouden we zien dat er duidelijke voorschriften komen over hoeveel geld minimaal aan lessen en docenten besteed moet worden."