Ingezonden persbericht



---



Arnhem, 9 februari 2011

Laatste Statenvergadering wordt avondwerk

De laatste vergadering van Provinciale Staten voor de verkiezingen wordt een lange zit. Op woensdag 16 februari wordt om 14.00 uur begonnen. De eindtijd wordt geschat op minimaal 22.00 uur. Voorafgaand aan deze Statenvergadering vindt in Wekerom het debat tussen lijsttrekkers en mensen met een beperking plaats. Hoewel de agenda veel hamerstukken telt, blijven er genoeg onderwerpen over waar nog stevig over gediscussieerd zal worden. Via www.gelderland.nl/statenlive is de vergadering te volgen. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn eveneens op de website van de provincie Gelderland te vinden.

Als eerste discussieonderwerp, na de hamer- en stemstukken, staat de verkenning N309 't Harde op de agenda. In de commissievergadering van 26 januari hebben veel insprekers hun opmerkingen geplaatst. PS moet nu besluiten over de vervolgaanpak en het beschikbaar stellen van een bedrag van 9 ton voor onderzoek en 6 miljoen voor de reconstructie van de aansluiting A28-N309. Vervolgens wordt gesproken over het Inpassingsplan busbaan Wageningen Campus. Ook hierover hebben insprekers zich laten horen. Het college heeft op verzoek van de Statencommissie een vervolgvoorstel geschreven over de oplossingen in de wijk. Het derde wegenproject op de agenda betreft de Verkenning N345 Voorst. De vervolgaanpak (welke alternatieven worden onderzocht in een MER) moet worden vastgesteld. De Staten buigen zich daarna over het onderzoek van de Rekenkamer naar bodemsanering ('saneren is vooruitzien') en de subsidie voor het IVN Consulentschap Gelderland voor 2011 en 2012 (resp. 304.446,- en 288.000,- euro). De ontwerp-verordeningen -tien stuks- voor Micro Light Airplanes en schermvliegers komen aansluitend aan de orde (betreft Oosterbeek, Lunteren, Malden, Arnhem, Terwolde, Nijmegen, Wijchen, Empe, Eibergen, harskamp, Winssen en Elst).

De drie agendapunten die dan aan de orde komen gaan over wijzigingen van Verordening rechtspositie gedeputeerden, staten- en commissieleden (initiatiefvoorstel Groep van Bergen over wachtgeld en Voorstel over gebruik apparatuur en scholing) en de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning (verlagen fractievergoeding).

Provinciale Staten moeten vervolgens een besluit nemen over het toekennen van subsidies in het kader van Gelderland Sportland (250.000 KNWU, 200.000 GSF en 100.000 GSF). Het initiatiefvoorstel van Statenlid mw. R. van Schoor over de wijziging van de subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer komt daarna aan de orde. Hierin pleit zij voor het laten vervallen van de voorwaarde dat een natuurterrein kosteloos moet zijn opengesteld om voor subsidie in aanmerking te komen. Ook over de subsidie aan de Gelderse Milieufederatie voor de jaren 2011-2014 moeten de Staten een besluit nemen. Het gaat om een bedrag van 351.138,- euro voor 2011 en voor de jaren 2012-2014 een bedrag van 300.975,- euro per jaar.

Het agendapunt Gebiedsontwikkeling Veessen-Wapenveld gaat over de herinrichting van het gebied rond de aan te leggen hoogwatergeul. Hierbij hoort een subsidie van ruim 5 miljoen euro aan de gemeente Heerde. Het college van GS stelt de Staten voor uit het actieplan recessie een bedrag van maximaal 50.000 euro subsidie te verlenen aan Wageningen UR Glastuinbouw voor het ontwikkelen van een emissievrij teeltsysteem voor chrysanten in het kader van Betuwse Bloem.

De technische wijzigingen van de Subsidieverordening Vitaal Gelderland en het toevoegen van het onderwerp Externe Veiligheid komen vervolgens aan de orde, gevolgd door de Actualisering van het Sleutelproject Kanaalzone Apeldoorn pilot Zuid. Door de recessie moest een ander plan worden opgesteld in samenwerking tussen gemeente, provincie en woningcorporaties. GS stellen de Staten voor een bedrag van 1 miljoen euro als aanvullende subsidie toe te kennen. De laatste drie agendapunten gaan over de rectificatie van de Verordening luchthavenregeling voor luchthaven 'Cattlefarm Aero Service' in Asperen, het beslissen op een bezwaar inzake het PS besluit van 31 maart 2010 om een inpassingsplan voor een windturbinepark af te wijzen en de Start Nationale viering Bevrijding 2011 in Gelderland.



Ingezonden persbericht