Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 februari 2011

Vragen van het lid Dikkers (PvdA) aan de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

over berichten dat de vrouwenopvang in Afghanistan in gevaar is


1) Heeft u kennis genomen van het plan van de Afghaanse regering om het beheer van de blijf-van-mijn-lijf-huizen over te nemen van non-gouvernementele organisaties?
2) Heeft u kennis genomen van de zorgen van onder meer Human Rights Watch (HWR) dat vrouwen in Afghanistan door de maatregel een groter risico zullen lopen? Deelt u deze mening? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat u met de Afghaanse regering in gesprek over deze maatregel?
3) Hoe beoordeelt u de uitspraken van HRW dat de maatregel past in een trend van 'Afghanisering', en dat de regering van president Hamid Karzai "steeds meer gedomineerd door ultraconservatieven die vijandig staan ten opzichte van zelfs maar het idee van schuilplaatsen, aangezien deze aan vrouwen een bepaalde mate van autonomie bieden" van echtgenoten en familieleden die hen slecht behandelen? Deelt u deze mening? Zo ja, heeft dit gevolgen voor de samenwerking met de Afghaanse regering? Zo nee, waarom niet?
4) Welke ngo's beheren op dit moment de 11 blijf-van-mijn-lijf-huizen in Afghanistan? Ontvangen deze ngo's Nederlandse of Europese ontwikkelingsgelden, en zo ja hoeveel? Hoeveel vrouwen worden op opgevangen in deze huizen, en zijn de vrouwen er veilig? Als u de blijf-van-mijn-lijf-huizen op dit moment (direct of via ngo's) steunt, blijft u dit dan ook doen als de huizen door de Afghaanse regering worden overgenomen? Bent u bereid de NGO's extra te ondersteunen als continuïteit van hun werk in gevaar is?


1) Telegraaf, 15 februari 2011, Vrouwenopvang in Afghanistan in gevaar

HRW: vrouwenopvang Afghanistan in gevaar
KABUL - Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen over een plan van de Afghaanse regering om het beheer van de blijf-van-mijn-lijf-huizen in Afghanistan over te nemen van non-gouvernementele organisaties. Een deskundige van Human Rights Watch (HRW) zei dinsdag dat de de levens van mishandelde en misbruikte vrouwen in gevaar dreigen te komen als de overheid de baas wordt in de opvanghuizen. De regering van president Hamid Karzai wordt volgens HRW reageerde op een plan, dat dinsdag naar buiten werd gebracht door minister van Vrouwenzaken Husun Bano Ghazanfar. Zij zei tegen journalisten dat de maatregel onderdeel is van het proces van 'Afghanisering', waarin de overheid in Afghanistan steeds meer taken overneemt van de internationale gemeenschap. Het Centraal-Aziatische land telt op dit moment voor zover bekend elf opvanghuizen voor vrouwen en meisjes in nood. Die worden beheerd door Afghaanse en internationale hulporganisaties, die onafhankelijk opereren van de Afghaanse overheid. Sommige aartsconservatieve politici en geestelijken zijn fel gekant tegen de noodopvang. Zij stellen dat de schuilplaatsen broedplaatsen zijn van prostitutie. Ook zouden ze vrouwen aanmoedigen om hun echtgenoten te verlaten. De grondwet in Afghanistan geeft vrouwen en meisjes veel rechten, maar in de praktijk worden zij nog altijd zwaar gediscrimineerd. Sommige waarnemers vrezen wat betreft de vrouwenrechten een terugkeer naar de tijd van de Talibanheerschappij (1996-2001). De radicaalislamitische beweging, die nu het verzet leidt tegen de internationale troepenmacht en de overheid in Afghanistan, voerde een hard discriminatiebeleid ten opzichte van vrouwen. Die dienden allesverhullende boerka's te dragen en mochten zich niet meer alleen op straat vertonen zonder begeleiding van hun echtgenoten. Onderwijs voor meisjes werd afgeschaft.




Partij van de Arbeid