Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 februari 2011

Vragen van het lid Çelik (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

over het ontslag van conciërges op basisscholen


* Kent u de zorgwekkende signalen uit het onderwijsveld dat mogelijk op korte termijn massaontslagen zullen vallen bij conciërges?


* Bent u op de hoogte dat dit voor een groot deel wordt veroorzaakt doordat de huidige financiële regeling waarmee conciërges op verschillende scholen worden betaald, spoedig zal verdwijnen?


* Kunt u uitleggen hoe het komt dat het aantal ondersteunende functies binnen het primair onderwijs is toegenomen? En kunt u aangeven om welk soort ondersteunende functies het betreft en welke werkdruk die functies opleveren en bij wie?


* Denkt u dat de toename van de ondersteunende functies ligt aan het feit dat de administratieve lastendruk van de leerkrachten is toegenomen?


* Erkent u de meerwaarde van de ondersteunende functies binnen het primair onderwijs? Zo ja, welke actie gaat u ondernemen om het voor de scholen meer dragelijk te maken? Zo nee, wat gaat u ondernemen om de administratieve lasten te verlichten?


* Kunt u uitleggen waarom u in een eerdere reactie op de vragen van de SP aangaf dat er fors wordt geïnvesteerd in extra conciërges en administratieve krachten terwijl in de praktijk, zo blijkt nu weer, ontslagen vallen of dreigen te vallen omdat er geen budget meer is voor de uitbetaling van salarissen voor de conciërges in bijvoorbeeld de gemeente Apeldoorn?{1}


* Bent u bereid maatregelen te treffen om de dreigende massa ontslagen van conciërges tegen te houden zodat zij binnen het onderwijs kunnen worden behouden?