Scouting Keizer Karel Nijmegen bestaat 100 jaar


Oudste scoutinggroep van Nijmegen viert jaar lang uitbundig feest

NIJMEGEN, 20110213 -- Begin 1911 ontstond het verlangen van vele `jongelieden' te Nijmegen om zich aan te sluiten bij de `Beweging der Padvinders'. Deze beweging ontstond rond 1910 in Engeland en `waaide' in datzelfde jaar over naar Nederland. Op 16 februari 1911 was het in Nijmegen ook zover. De `Eerste Nijmeegsche Padvindergroep werd opgericht en daarmee was `Scouting Keizer Karel' een feit.

Nu, 100 jaar later is de groep nog steeds bijzonder aktief. Er is natuurlijk veel veranderd. Was Scouting in het begin vooral een jongens aangelegenheid, in de loop van de tijd wilden ook meisjes meedoen. Bekend zijn de termen, welpen (voor jongens) en kabouters (voor meisjes). Maar ook verkenners, padvinders ed. zijn jarenlang bekende begrippen geweest. Omdat Scouting met de tijd meegaat zijn veel zaken aangepast aan de `huidige' tijd. Zo ook bij onze groep. Naast de traditionele speltakken zoals welpen en scouts, explorers en roverscouts (pivo's) heeft de groep sinds 1990 ook een speltak voor jonge kinderen van 5 t/m 7 jaar (de Bevers), sinds 2009 een speciale groep voor kinderen met een verstandelijke beperking (de Blauwe Vogels) en sinds 2010 een speciale speciale groep voor oudleden (de Plusscouts). Er is dus keuze genoeg bij Scouting Keizer Karel. Geloof, ras, huidskleur, handicap, vluchteling of seksuele voorkeur, het maakt allemaal niet uit, Scouting staat open voor iedereen! Dat maakt scouting, en dus ook Scouting Keizer Karel, ook zo bijzonder. Kortom..er zit genoeg leven in de groep voor nog eens 100 jaar !


Maar voordat we aan de komende 100 jaar gaan denken, vieren we eerst feest. Dat begint op woensdag 16 februari 2011 tussen 16:45 en 17:00 uur. Bij het beeld van Keizer Karel, midden op het Keizer Karelplein te Nijmegen wordt het feestjaar geopend en worden speciale groepsfoto's gemaakt. Daarna worden we opgehaald door de zonnetrein die ons naar de waalkade brengt. Daar wacht de pannenkoekenboot ons op en varen onder het genot van een lekkere pannenkoek langs de oudste stad van Nederland.


Een paar dagen later, op 19 februari 2011 vind de Baden Powellmars plaats. Deze mars wordt elk jaar gehouden ter ere van Baden Powell, de oprichter van Scouting. Vanwege ons 100 jaar bestaan organiseren wij als groep deze aktiviteit. In de graskuil in het bos `de vier Perken', achter hotel Erica in Berg en Dal komen om 10:00 uur rond de 700 scouts uit Nijmegen die gaan meelopen met deze mars.


Gedurende het feestjaar vinden veel meer aktiviteiten plaats. Zo gaan we met de hele groep zwemmen, een reuzentaart aansnijden, zijn er speciale toneelstukken, muziekavonden en gaan we in december met de hele groep erwtensoep uitdelen in het centrum van Nijmegen. Natuurlijk ontbreekt een reunie niet! Op 24 september 2011 vind deze plaats. Gezien het aantal oudleden zal dit een megaspektakel gaan worden. In de afgelopen 100 jaar zijn zoveel mensen, ook heel veel bekende en inmiddels beroemde mensen lid geweest van onze groep.





Scouting Keizer Karel Nijmegen