Gemeente Coevorden


Scholieren leren over dode hoek grote voertuigen

donderdag 17 februari 2011


Veilig Verkeer Nederland afdeling gemeente Coevorden start voor het zesde jaar een "Dode Hoek project" voor kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in de gemeente Coevorden. Er doen vijftien scholen met in totaal 500 leerlingen mee aan het project. De dode hoek is nog steeds een belangrijke oorzaak van ongevallen die gepaard gaan met doden en zwaargewonden, vooral onder schoolgaande fietsers.

Vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) komen op school om een theorieles te geven. Op het digitale bord in de klas wordt, aan de hand van allerlei voorbeelden, getoond wat de gevaren zijn van de dode hoek van vrachtwagens, landbouwverkeer en bussen. VVN maakt de kinderen duidelijk dat een chauffeur van zo'n groot voertuig, zelfs met gebruik van alle spiegels, niet alles kan zien rondom het voertuig.

Zelf in de vrachtauto
Een paar dagen na de theorieles komt er een heuse grote vrachtauto van verkeersschool DIBO uit Emmen op de scholen. De kinderen kunnen dan in de vrachtauto meerijden. Op die manier ervaren ze hoe het is om in zo'n grote vrachtauto te zitten. Ook gaan een paar ouders op de fiets mee. De kinderen kunnen dan zelf waarnemen met welke beperkingen qua gezichtsveld chauffeurs van grote voertuigen dagelijks worden geconfronteerd.