CDA


Zeeland | CDA vraagt grondeigenaren mee te denken over kleinere EHS donderdag 17 februari 2011

Het CDA vraagt grondeigenaren die âuitâ de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) willen, zich te melden bij het CDA. Staatssecretaris Bleker heeft bekend gemaakt dat hij samen met de provincies plannen wil maken voor een kleinere, goed beheerde en betaalbare Ecologische Hoofdstructuur. Een kleinere EHS betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. Het CDA wil hier grondeigenaren nauw bij betrekken.

Op woensdag 16 februari 2011 maakte het ministerie van EL&I bekend te kiezen voor een kleinere, beter beheerde en betaalbare EHS. Het Rijk had al forse bezuinigingen aangekondigd op de Investeringsimpuls Landelijk Gebied (ILG), waaruit de aankoop en aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur wordt betaald. Uit doorrekening van het Planbureau van de Leefomgeving blijkt dat goed beheer van het bestaande natuurareaal ongeveer de helft minder kost en toch praktisch evenveel biodiversiteit oplevert. Het CDA vindt daarom dat de nadruk meer moet komen te liggen op goed beheer van bestaande gebieden, in plaats van op het aankopen van nieuwe grond. Ook vindt het CDA dat natuurcompensatie binnen de EHS moet kunnen plaatsvinden. Er is immers veel grond (1352 ha.) aangekocht, die nog niet als natuur is ingericht.

Het CDA pleit voor een kleinere begrenzing van de EHS, dat is immers de taak van de provincie. Het CDA vindt dat daarover zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen. Dat is in het belang van bedrijven en grondeigenaren die binnen de EHS vallen en in onzekerheid verkeren. Zo zit de ontwikkeling van Boomgaard Camping Tentebosch in Burgh-Haamstede op slot vanwege de âclaimâ van de EHS, terwijl de eigenaar graag verder wil met het bedrijf. Het CDA vindt het daarom belangrijk dat grondeigenaren worden betrokken bij de nieuwe begrenzing van de EHS. Draagvlak in de samenleving en vrijwillige verwerving van grond bij natuurprojecten zijn voor het CDA namelijk van groot belang. De CDA Statenfractie roept grondeigenaren die uit de Ecologische Hoofdstructuur willen op zich te melden bij het CDA. Bij de nieuwe begrenzing van de EHS zullen deze meldingen voor het CDA een uitgangspunt zijn. Grondeigenaren kunnen zich bij het CDA melden via info@cdazeeland.nl, 0118-631666 of via www.cdazeeland.nl.

De Zeeuwse EHS
De Zeeuwse Ecologische Hoofdstructuur bestaat uit bestaande natuur (132.600 ha.), agrarisch beheergebied (2894 ha), ecologische verbindingszones en nieuwe natuur (5372 ha.). Van deze 5372 ha. nieuwe natuur is 50% gerealiseerd. Van de overige 50% is 25% wel reeds aangekocht, maar nog niet gerealiseerd. Via Geografisch loket Zeeland (http://zldags.zeeland.nl/geo/) kan een gedetailleerde kaart worden geraadpleegd van de Zeeuwse EHS.