Ingezonden persbericht


Persbericht - 16 februari 2011

Goede zorg neemt vraag naar levensbeëindiging bij pasgeborenen vaak weg

De zorg voor pasgeboren baby's die kampen met levensbedreigende aandoeningen moet veel meer aandacht krijgen en snel verbeteren. Goede zorg kan in veel gevallen de ondraaglijkheid van het lijden wegnemen en een alternatief zijn voor de vraag naar actieve levensbeëindiging. Dat stelt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman - Van Meppelen Scheppink (ChristenUnie) in aanloop naar het algemeen overleg dat de Tweede Kamer donderdag voert over zwangerschap en geboorte.

Volgens de centrale deskundigencommissie 'late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen' staat de palliatieve zorg bij pasgeborenen nog 'in de kinderschoenen'.

Wiegman: "Goede pallatieve zorg kan de behoefte aan actieve levensbeëindiging in veel gevallen wegnemen, stelt de commissie van professor Hubben. Dat vind ik een belangrijke uitspraak. Dat betekent dus dat wij sterk moeten investeren in de ontwikkeling van goede palliatieve zorg aan pasgeboren kinderen."

Er blijkt onder artsen behoefte te zijn aan richtlijnen over palliatieve zorg bij kinderen en pasgeborenen. Zo willen artsen weten hoe ze goed het middel van palliatieve sedatie - het verminderen van bewustzijn van een patiënt door medicatie - kunnen inzetten bij kinderen. "Hubben zegt dat de Neonatale Intensive Care Units nu aan zet zijn als het gaat om eenheid in denken en handelen. De ChristenUnie vraagt de minister zich in te zetten voor deze eenheid en duidelijkheid. Dat is in het belang van deze pasgeboren kinderen, en de ouders die recht hebben op duidelijkheid en goede zorg voor hun kind, zeker omdat het hier gaat om situaties waar de gezondheid van hun kindje er slecht aan toe is."

De deskundigencommissie is in 2006 aangesteld door de ministers van Volksgezondheid en Justitie. Artsen moeten alle gevallen van late zwangerschapsafbrekingen en levensbeëindiging bij pasgeboren melden bij deze commissie. Vervolgens beoordeelt de commissie de melding en adviseert zij het Openbaar Ministerie of de arts juist gehandeld heeft en hij al dan niet juridisch vervolgd moet worden.

-------------------------------------------
Donderdag 17 februari 2011 13:00 - 16:00 uur
Algemeen Overleg van Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport