KRO

Kaos, speelfilm rond vier verhalen over Sicilië

Uitzenddatum: 19/02/2011

Drama/Comedy, Italië, 1984

Vier verhalen en een epiloog, gebaseerd op de verhalenbundel "Novelle per un Anno" van Luigi Pirandello. Via deze verhalen maken we kennis met het Sicilië van deze beroemde Italiaanse schrijver. De magie, het lijden en de schoonheid van dit gebied worden vanuit verschillende perspectieven belicht. In ´Kaos´ maken we kennis met het Sicilië van de beroemde Italiaanse schrijver Luigi Pirandello, gezien door de ogen van de broers Paolo en Vittorio Taviani, twee van Italië´s meest visionaire en gelauwerde filmmakers.

Siciliaanse herders binden een broedende kraai een belletje om de nek. De beelden van deze vogel die over het adembenemende Siciliaanse landschap scheert, vormen de rode draad die door de verhalen loopt. Met sympathie voor de kleine mensen uit de vier vertellingen tonen de gebroeders Taviani de magie, het lijden en de schoonheid van een land dat door de geschiedenis steeds zo stiefmoederlijk is behandeld. Een tijdloos meesterwerk.

'De Andere Zoon': een moeder wacht op nieuws van haar zonen in Amerika terwijl zij haar thuiswonende zoon negeert.
'Maanziek': een vrouw ontdekt na haar trouwen dat haar man bij volle maan gek wordt.
'De Kruik: een rijke hereboer laat een gigantische olijfoliekruik repareren, maar de werkman komt er in vast te zitten. 'Requiem': dorpbewoners bundelen hun krachten om de landheer te dwingen hen een stuk land te geven voor een begraafplaats. 'Onderhoud met moeder': een schrijver praat met zijn moeder over een verhaal dat hij altijd al had willen schrijven, maar waarvoor hij de juiste woorden niet kan vinden.

Kaos, zaterdag 19 februari 2011 om 23.50 uur op Nederland 2