Port of Rotterdam

Datum 16-2-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Themaweekend over fossielen

Van Mammoetbot tot hyenakeutel
Zandlagen uit lang vervlogen tijden, toen de bodem van de Noordzee land was, geven hun geheimen prijs. Op zaterdag 19 en zondag 20 februari staat FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, het hele weekend in het teken van de bijzondere paleontologische vondsten op en rondom het nieuwste stukje Nederland. In samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, NCB Naturalis en de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren wordt onder andere door Dick Mol en Jelle Reumer een serie lezingen en workshops gehouden. Tijdens het weekend zijn levensgrote reconstructies te zien en boetseert kunstenaar Remie Bakker een heuse mammoet. Kinderen kunnen zelf met klei aan de slag. Bezoekers kunnen uit verzameld materiaal mee zoeken naar mooie vondsten en zelf gevonden botten of fossielen laten determineren tijdens het bottenspreekuur. Ook is de inmiddels beroemde hyenakeutel in FutureLand te zien.

Praktische informatie
Voor de lezingen kan niet van tevoren worden ingeschreven. Op de dag zelf zijn gratis kaartjes te verkrijgen bij de balie. Let op, het aantal plaatsen is beperkt. FutureLand is deze dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Ook zonder het bijwonen van een lezing is een bezoek aan FutureLand dit weekend de moeite waard. De FutureLand Express rijdt om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Reserveren wordt aangeraden: www.futureland.nl. Aansluitend op het themaweekend is de tentoonstelling met topfossielen tot en met 14 april in de YangtzeZaal te zien.

Programma zaterdag en zondag
Het programma van dit weekend is onder voorbehoud. Op onderdelen vinden mogelijk wijzigingen plaats.

Doorlopend:
Materiaal doorzoeken op vondsten
In de zomer van 2010 van hebben paleontologen materiaal verzameld op het nieuwe land. Het zand dat daar is aangebracht is tienduizenden jaren oud en bevat waardevol materiaal. Onder leiding en met instructie van vrijwilligers van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren kan geholpen worden met het zoeken naar mooie vondsten.

Bottenspreekuur
Laat eigen meegebrachte vondsten determineren door Dick Mol, Jelle Reumer en John de Vos.

Fossielen tentoonstelling
Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam exposeert de mooiste skeletdelen van de tien diersoorten die inmiddels zijn opgevist uit het zandwingebied van Maasvlakte 2. Hieronder bevinden zich het complete bekken met achterpoort van een wolharige mammoet en de inmiddels wereldberoemde hyenakeutel.

Informatiemarkt
Vind veel materiaal en informatie over roofdieren en sabeltandkatten mét levensgrote reconstructie. En kom alles te weten over de overeenkomsten met vondsten bij Groote Wielen in Rosmalen.

Lezingen

* Dick Mol, gastonderzoeker paleontologie natuurhistorisch museum Rotterdam: De Noordzee als schatkamer voor ijstijdarcheologie en paleontologie

* Ab Lagerweij, Actieve Praktijk Archeologie Nederland (APAN): De eerste mensachtigen in het Noordzeegebied

* Paul Storm, gastmedewerker paleo-antropologie NCB Naturalis: Wat kunnen we leren van menselijke resten uit de Noordzee
* Jelle Reumer. directeur natuurhistorisch museum Rotterdam : Opgevist, opgeraapt, uitgehakt

* Hans Wildschut, fotograaf: Het maken van een reconstructie van Anancus arvensis, mastodont van de Auvergne.

Boekentafel
Geert Jan Engelmoer, uitgeverij Drukware

Workshops
Vondsten, vuursteen en werktuigjes
Jan Hendriks en Adrie de Vries van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren vertellen welke prehistorische gebruiksvoorwerpen er bij de aanleg van Maasvlakte 2 gevonden zijn, hoe ze gemaakt zijn en waarvoor ze gebruikt zijn. Het komt allemaal aan bod tijdens deze workshops, met een demonstratie vuursteenbewerking en de mogelijkheid om het eigen vakmanschap te testen.
Mammoet boetseren
Kunstenaar Remie Bakker boetseert een heuse mammoet. Kinderen kunnen zich door hem laten inspireren en zelf met klei aan de slag.