Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Paleontologiedagen Maasvlakte 2

18 feb 2011 - 10:28

Heeft u belangstelling voor paleontologie? Ga dan op zaterdag 19 of zondag 20 februari naar Futureland, het informatiecentrum over Maasvlakte 2.

Tijdens dit themaweekend kunt u workshops volgen over het vinden en determineren van fossielen. Er zijn lezingen over de flora, fauna en menselijke bewoning van het prehistorische Noordzeelandschap en amateurs en musea laten fossielen en archeologische vondsten zien.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed presenteert op zaterdag de voorlopige resultaten van het archeologisch onderzoek dat we vanwege de aanleg van de tweede Maasvlakte verrichten. Sinds 2007 heeft de Rijksdienst een samenwerkingsovereenkomst met het Havenbedrijf Rotterdam. Hierin zijn afspraken gemaakt over de omgang met archeologie binnen het project.

Op dit moment wordt een uniek onderzoek uitgevoerd in een onderdeel van de Maasvlakte 2, de Yangtzehaven. 20 meter beneden het oppervlak ligt een prehistorisch landschap waarin zo'n 8000 jaar geleden mensen moeten hebben geleefd. Gewoonlijk kunnen we niet bij zulke diepgelegen lagen komen, maar doordat er een havenbekken is uitgegraven, lukt dat hier wel. Met geologisch en archeologisch onderzoek sporen we bewoningsplaatsen in het gebied op en komen we hopelijk meer te weten over de mensen die er hebben gewoond.

Meer weten?

Kijk op de website van Havenbedrijf Rotterdam