Ingezonden persbericht




FILMVOORSTELLING EN LEZING

The forgotten space

AllaN sekula en noel burch

ZATERDAG 19.FEB.2011_14 UUR

Het Fotomuseum, Doc.Eye Film en SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte presenteren de nieuwste film van de wereldberoemde fotograaf-filmer-schrijver Allan Sekula: The Forgotten Space. In The Forgotten Space trekt Sekula er met de Frans-Amerikaanse regisseur en filmhistoricus Noël Burch op uit en verkennen ze de zee; de 'vergeten ruimte van onze moderne tijd, waar globalisering op de meest prangende wijze zichtbaar wordt.' 'Wie de zee beheerst, regeert de wereld'. Sekula zal voorafgaand aan de film vertellen over zijn werk, ook Burch zal aanwezig zijn bij de vertoning.

Kleine verhalen

The Forgotten Space gaat over de triomftocht van het containervervoer. Meer dan 90% van het goederenvervoer wereldwijd loopt via de zee. Het filmische essay beweegt zich tussen vier havensteden: Rotterdam, Bilbao, Los Angeles en Hong Kong. De regisseurs volgen de goederencontainers van fabrieken (Shenzhen), over zee naar de distributiecentra (Los Angeles, Hong Kong, Rotterdam), en het vervoersachterland (Betuweroute, Alameda Corridor). Daarbij zijn ze vooral geïnteresseerd in de 'kleine verhalen': de wijze waarop de globalisering lokale gemeenschappen, arbeiders, boeren en consumenten beïnvloedt. Niet voor niets begint en eindigt de film in het Belgische plaatsje Doel, dat door de uitbreiding van de Antwerpse haven ten dode is opgeschreven.

Venetië en Betuwe

The Forgotten Space ging op 10 september 2010 in wereldpremière op het film festival van Venetië en won de ORIZZONTI SPECIAL JURY PRIZE voor beste lange film.

Aanleiding voor het maken van The Forgotten Space was de aanleg van de Betuwe-route; een goederenspoorlijn die van Rotterdam tot de grens van Duitsland loopt. Oorspronkelijke opdrachtgever voor een kunstwerk was de Gemeente Lingewaal waarna SKOR met het initiatief kwam voor een filmproductie met Allan Sekula en Noël Burch. De film werd geproduceerd door Doc.Eye Film met WILDart FILM als co-producent. Medefinanciers zijn VPRO, CoBO, ORF, het Oostenrijks Filminstituut, Eurimages en MEDIA Programme. Meer informatie over de film www.theforgottenspace.net

LEZING EN FILMVERTONING

Zaterdag 19 februari 2011 om 14 uur

in LantarenVenster (Kop van Zuid | Rotterdam)

Entree ¤ 15 / ¤ 12 (voor studenten/jn/jaarkaarthouders)

Kaarten zijn verkrijgbaar via de online winkel van het museum | www.nederlandsfotomuseum.nl

Werk van Allan Sekula is momenteel ook te zien in de tentoonstelling ANGRY | Jong en Radicaal, t/m 13 juni 2011 in het Nederlands Fotomuseum.

Nederlands Fotomuseum

Wilhelminakade 332

3072 AR Rotterdam

www.nederlandsfotomuseum.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 10 tot 17 uur

Zaterdag en zondag 11 tot 17 uur