Ingezonden persbericht


Amsterdam, 10 februari 2011

De Val van Buster Keaton
Komische familievoorstelling met film, theater en muziek. Voor iedereen vanaf zes jaar

Professor Joseph van de Val (Bert Apeldoorn) wil graag een lezing met filmbeelden geven over de stille-filmkomiek Buster Keaton. Het wordt een verwarrende middag, want de verhalen van de professor zijn wel heel bijzonder. Hij denkt zelfs dat Keaton in hoogsteigen persoon langskomt... De Val van Buster Keaton is een bewerkte versie van de EYE-voorjaarsvakantievoorstelling uit 2010. De Val van Buster Keaton, 19 + 20 + 23 t/m 27 februari; 2 maart 2011 (15.15) in EYE, Vondelpark 3, Amsterdam.

Joseph van de Val is de professor in de Keaton-kunde die een lezing komt houden bij een speciale middag met filmvertoningen van het werk van de wereldberoemde komiek. Al werd hij 'de man die nooit lachte' genoemd, Keaton was vreselijk grappig. Ook deed hij al zijn duizelingwekkende stunts zelf.

De Val van Buster Keaton is een komische theatervoorstelling voor de hele familie, in de sfeer van de Buster Keaton-films. Dat betekent dat alles wat mis kan gaan ook misgaat. De films hebben voor kinderen aansprekende thema's: gekke uitvindingen,verstekelingen op een vlot, wilde achtervolgingen, dwaze valpartijen en een echte storm. Voor kinderen is het stuk bijzonder geschikt als speelse kennismaking met het werk van de meester van de slapstick, vooral door het gebruik van hilarische filmfragmenten.

'The Great Stone Face'
Joseph Francis 'Buster' Keaton (1895 - 1966) was samen met Charlie Chaplin een van de populairste en invloedrijkste acteurs en regisseurs uit de periode van de stille film. Op zijn naam staan onder andere de filmhits Our Hospitality (1923), The General (1926) en Steamboat Bill Jr. (1928). Keaton was al vanaf zijn vierde jaar actief in allerlei vaudeville-acts, onder andere met zijn ouders, en werd op 21-jarige leeftijd ontdekt door de beroemde Hollywood-acteur Roscoe 'Fatty' Arbuckle. Zijn handelsmerk was wat de Amerikanen 'physical comedy' noemen. Keaton voerde zijn stunts uit met zo'n stoïcijnse uitdrukking op zijn gezicht dat hij de bijnaam 'The Great Stone Face' kreeg. Zijn vernieuwende aanpak van slapstick is van grote invloed geweest op latere filmmakers.

Over de makers
Acteur en Keaton-fan Bert Apeldoorn (1963) heeft al meer dan twintig jaar ervaring in het theatervak. Hij werkte onder meer bij Het Brandtheater, Noordelijk Theater De Voorziening en De Stalhouderij. Ook treedt hij op als cabaretier, poppenspeler en trainingsacteur.

Schrijver en regisseur Frank Roumen (1963) maakte voor het amateurtoneel een aantal prijswinnende voorstellingen. Voor EYE - toen nog Filmmuseum - regisseerde hij eerder de succesvolle familievoorstellingen De grote Verhuizing (2000), Droomrijk (2004) en Het mysterie van de Zuidpool (2006).

Componist Martin de Ruiter (1967) speelt bandoneon, zowel solo als in diverse ensembles. Onlangs voltooide hij de muziek van de tango-opera Carlitos Sur. Ook schrijft hij filmmuziek, zoals voor Un chien andalou (Luis Buñuel, 1928) of Der Mandarin (Frits Freisler, 1918). De muziek van deze laatste film werd live uitgevoerd in het Konzerthaus in Wenen.

De Val van Buster Keaton
Scenario en regie Frank Roumen
Scenarioadvies Michel Sluysmans
Spel Bert Apeldoorn
Composities Martin de Ruiter, uitgevoerd door De Marginalen Speelduur ± 50 minuten

Speeldata: 19, 20, 23 t/m 27 februari en 2 maart, 15.15. Prijs: kinderen ¤ 5,50; volwassenen ¤ 8,00. Na- en buitenschoolse opvang: twee kaartjes voor de prijs van één. Reserveren aanbevolen: 020-5891.400 of aan de kassa van EYE Film Instituut Nederland, Vondelpark 3, Amsterdam.




Ingezonden persbericht