Ingezonden persbericht


http://www.nederlandsfotomuseum.nl/component/option,com_nfm_agenda/task,view/Itemid,166/lang,nl/id,341/

Film en lezing door Allan Sekula

The Forgotten Space

19-02-2011 - 19-02-2011
14:00 uur

Het Nederlands Fotomuseum, Doc. Eye Film en SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte presenteren de nieuwste film van de wereldberoemde fotograaf-filmer-schrijver Allan Sekula:The Forgotten Space. In The Forgotten Space trekt Sekula er met de Frans-Amerikaanse regisseur en filmhistoricus Noël Burch op uit. Samen verkennen ze de zee; de 'vergeten ruimte van onze moderne tijd, waar globalisering op de meest prangende wijze zichtbaar wordt.' 'Wie de zee beheerst, regeert de wereld'. Voorafgaand en na de film zal Sekula meer vertellen over zijn werk.

The Forgotten Space gaat over de triomftocht van het containervervoer. Meer dan 90% van het goederenvervoer wereldwijd loopt via de zee. Rode draad is de relatie tussen de vervoersstromen op zee en de groeiende globalisering. De film toont de sluipende voortgang van een industrie die zich over de hele wereld heeft kunnen verspreiden en niet meer louter geconcentreerd is in Westerse landen.

Kleine verhalen
Het filmische essay beweegt zich tussen vier havensteden: Rotterdam, Bilbao, Los Angeles en Hong Kong. De regisseurs volgen de goederencontainers van fabrieken (Shenzhen), over zee naar de distributiecentra (Los Angeles, Hong Kong, Rotterdam), en het vervoersachterland (Betuweroute, Alameda Corridor). Daarbij zijn ze vooral geïnteresseerd in de 'kleine verhalen': de wijze waarop de globalisering lokale gemeenschappen, arbeiders, boeren en consumenten beïnvloedt. Niet voor niets begint en eindigt de film in het Belgische plaatsje Doel, dat door de uitbreiding van de Antwerpse haven ten dode is opgeschreven.

Sekula en Burch presenteren de globaliseringproblematiek niet als een vanzelfsprekende waarheid, maar als een raadsel; een mysterie dat naarmate de film vordert, wordt opgehelderd en waarvoor zij een oplossing slechts suggereren. Daarbij hanteren zij een breed scala aan filmstijlen, variërend van documentaire, oude films, tot archiefmateriaal. De film is zo een essayistische vertelling over een proces dat de wereld dagelijks raakt.

Venetië
The Forgotten Space is een productie van Doc.Eye Film, het productiebedrijf van Frank van Reemst en Joost Verheij. De film is mede geïnitieerd vanuit SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. De aanleiding hiervoor was de aanleg van de Betuwe-route; een goederenspoorlijn die van Rotterdam tot de grens van Duitsland loopt en die zeker niet onomstreden is. The Forgotten Space ging op 10 september 2010 in wereldpremière op het film festival van Venetië en won de ORIZZONTI SPECIAL JURY PRIZE voor beste lange film

Filmvoorstelling en lezing
Wanneer Zaterdag 19 februari 2011 om 14 uur
Waar in LantarenVenster
Entree ¤ 15 / ¤ 12 (voor studenten/jaarkaarthouders) Kaarten zijn binnenkort verkrijgbaar via de online winkel van het museum

Voor meer informatie over deze film zie www.theforgottenspace.net Productie: Doc.Eye Film, het productiebedrijf van Frank van Reemst en Joost Verheij. De film is mede geïnitieerd vanuit SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. Werk van Allan Sekula is momenteel ook te zien in de tentoonstelling ANGRY | Jong en Radicaal, t/m 13 juni 2011 in het Fotomuseum.