Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kies voor duurzaamheid, actie voor meer windenergie

Op 19 februari voeren GroenLinks Amersfoort en de Statenfractie van de provincie gezamenlijk om 15.00 uur actie op de Varkensmarkt in Amersfoort voor het gebruik van meer windenergie. De provincie Utrecht wil in 2040 'klimaatneutraal' zijn en Amersfoort wil dat de hele stad in 2030 al klimaatneutraal is. Hiermee wordt bedoeld dat de netto-uitstoot van CO2 door alle gebouwen en activiteiten binnen de gemeentegrens nul is. Dit is een hoge ambitie. GroenLinks vindt het daarom noodzakelijk nu al flink op energiebesparing en duurzame energie in te zetten.

Meters maken
GroenLinks constateert dat de werkelijk genomen maatregelen binnen de provincie niet overeenkomen met de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Er wordt te weinig vooruitgang geboekt in het stimuleren van windenergie, zonne-energie, energie uit biogas en isolatie. Op het moment is Utrecht de provincie die het minst gebruik maakt van windenergie. Ook de gemeente Amersfoort zal meters moeten maken om de doelstellingen te halen. Bijvoorbeeld door de aanpak van energiebesparing in de gebouwde omgeving, door over te stappen op LED-lampen voor de verlichting van openbare wegen en door vaart te maken met duurzame energie.

Windenergie
Op 19 februari wil GroenLinks Amersfoort in samenwerking met de Statenfractie aandacht vragen voor windenergie. Mari Beks, kandidaat Statenlid uit Amersfoort zegt hierover: "Het moet gemakkelijker worden om windturbines te plaatsen langs wegen en bij bedrijventerreinen of bij boerderijen. Bij knooppunt Hoevelaken is in principe ruimte voor één of meer windturbines. Als de snelweg toch wordt aangepast, kan daarvoor in het bestemmingsplan ruimte gemaakt worden. Het is ook belangrijk dat de provincie en de gemeenten hun plannen goed op elkaar afstemmen. Daarom zal op 19 februari om 15.00 uur de wethouders voor duurzaamheid van GroenLinks Amersfoort en Leusden samen met de kandidaatstatenleden voor GroenLinks aandacht vragen voor dit onderwerp op de Varkensmarkt in Amersfoort.