Gemeente Helden

Gerestaureerde Ringoven hart van duurzame wijk

Hoogste punt Ringoven Panningen

Wethouder Peter Fleuren van de gemeente Peel en Maas en Gedeputeerde Noël Lebens van de Provincie Limburg hebben donderdagmiddag 17 februari in Panningen de vlag naar de top van de Ringoven gehesen. Dat deden ze samen met een enkele kinderen, die via de buitenschoolse opvang Bobo en de nieuwe school van Prisma ook tot de toekomstige gebruikers van de Ringoven zullen behoren. Voorafgaand aan het hijsen van de vlag spraken wethouder Fleuren en Gedeputeerde Lebens de circa 70 aanwezigen toe. Wethouder Fleuren benadrukte onder andere dat de Ringoven niet alleen een maatschappelijke functie krijgt, maar dat het ook een ontmoetingsplek wordt voor de inwoners van Panningen. Gedeputeerde Lebens prees in zijn speech de keuze om van het Ringovenpark een duurzame wijk te maken met de Ringoven als monumentaal en sociaal middelpunt.

De oude Steenfabriek aan de Ringovenstraat in Panningen, beter bekend als de Ringoven, wordt momenteel gerestaureerd. Het onlangs opgetrokken houten spantwerk van de Ringoven vormt op dit moment een fraai decor in het verder te ontwikkelen Ringovenpark.

Invulling Ringoven

Als de restauratie is afgerond, krijgt de oude steenfabriek een maatschappelijke functie waarbij de monumentale waarde van het gebouw blijft behouden. Tevens krijgt het gebouw een multifunctioneel karakter waardoor het optimaal gebruikt kan worden door instellingen, verenigingen en inwoners. Hierover zijn al afspraken gemaakt met diverse partijen die hun intrek willen nemen in de Ringoven. Binnen de wereld van welzijn, zorg, cultuur en onderwijs zorgt dit concept voor ontmoetingen tussen jong en oud en tussen mensen met en zonder een beperking.

Subsidies

De restauratie van de Ringoven was lange tijd onzeker gezien de hoge kosten. Op basis van een soberder plan was de restauratie uiteindelijk haalbaar mede door geldelijke bijdragen van Rijk, Provincie en de Gemeente. De Provincie wil ook geld steken in de verduurzaming van de omgeving van de Ringoven, het plangebied Ringovenpark. Eind 2009 heeft de voormalige gemeente Helden daarvoor al een overeenkomst gesloten met de Provincie.

Samen met de Provincie hebben de ontwikkelende partijen, te weten woningcorporatie Wonen Limburg en Aannemersbedrijf Van Nieuwenhuizen-Jongen, en de gemeente hiervoor maatregelen bedacht. Voor de extra kosten van deze maatregelen is een subsidieverzoek ingediend bij de Provincie.

Duurzaamheidsmaatregelen Ringovenpark

Hergebruik van de Ringoven is een goed voorbeeld van duurzaamheid. De toegepaste materialen bij de restauratie zijn bovendien gescreend op duurzaamheid en waar nodig aangepast. Voor de nieuwbouw achter de Ringoven heeft Wonen Limburg gekozen voor een duurzame energievoorziening in de vorm van een zogeheten warmte-koude-opslag installatie. Tevens worden er extra maatregelen genomen op het gebied van isolatie en waterbesparing. De nieuwbouw van de 50 zorgwoningen, 22 appartementen, groepswoningen en de basisschool met kinderopvang start in het najaar van 2011. De aannemer gaat negen grondgebonden woningen in het Ringovenpark uitvoeren volgens het Plus Wonen concept. Hierbij wordt de woning standaard uitgevoerd met een hoge energieprestatie en kan de koper nog kiezen uit aanvullende duurzaamheidsopties. De lichtmasten in het park worden uitgevoerd met LED-verlichting en er komt straatmeubilair, gemaakt van aluminium restmateriaal.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Peel en Maas, Dirk Voermans, Team Communicatie, tel. (06) 23 24 45 81 en/of met Provincie Limburg, Egbert Hanssen, afdeling Communicatie Provincie Limburg, tel. (043) 389 88 74.