KRO

KRO's Zwart-Wit: 'Zesje voor kabinet Rutte'

Uitzenddatum: 19/02/2011

Vier op de tien Nederlanders vinden dat ons land er niet beter op is geworden onder Rutte. En als rapportcijfer krijgt zijn kabinet een mager zesje. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK in opdracht van het politieke debatprogramma KRO's Zwart-Wit. Het programma met presentatoren Fons de Poel en Sven Kockelmann, staat in het teken van de verkiezingen van 2 maart.

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts één op de drie Nederlanders, 34 procent, hoopt dat het kabinet Rutte-Verhagen een meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Bijna de helft, 43 procent, hoopt dat het gedoogkabinet verliest bij de komende verkiezingen. Ook vindt bijna 40 procent van de ondervraagden dat Wilders' PVV meer invloed heeft gekregen.

Veel geloof in de oppositierol van PvdA-fractievoorzitter Cohen is er niet. Slechts één op de vijf Nederlanders heeft vertrouwen in Cohen. 43 Procent heeft dat vertrouwen niet. En slechts één op de vijf mensen vindt dat ons land er beter op is geworden onder het kabinet Rutte. Veertig procent vindt dat dus niet.

In de eerste uitzending van het nieuwe debatprogramma KRO's Zwart-Wit een krachtmeting tussen links en rechts Nederland. Kan het kabinet Rutte na de verkiezingen krachtdadig door? Of gaat een linkse meerderheid in de Eerste Kamer straks bij alles dwarsliggen?

Vragen die aan de orde komen: Wat hebben Rutte en de zijnen tot nu toe bereikt? Wat is de werkelijke invloed van PVV-leider Geert Wilders achter de schermen? En waarom kan de oppositie maar geen vuist maken?

Presentatoren Fons de Poel en Sven Kockelmann leiden het debat tussen de linkse Kamerleden Diederik Samsom (PvdA), Ineke van Gent (Groen Links) en columnist Johan Fretz enerzijds en het rechtse kamerlid Hero Brinkman (PVV), VVD'er Frits Huffnagel en Wakker Nederland-presentator Joost Eerdmans anderzijds.

KRO's Zwart-Wit, zaterdag 19 februari 2011 om 21.10 uur op Nederland 2. Live vanuit Het Werktheater in Amsterdam.