Ingezonden persbericht

Gratis beeldbellen mogelijk bij Amaris Zuiderheide -
Zorg op afstand stapje dichterbijj

Laren, 19 februari 2011

Vanaf woensdag 16 februari kunnen cliënten van Amaris Zuiderheide als eerste in de regio Gooi- en Vechtstreek gratis beeldbellen met vrienden en familie via Zibber4free. Deze pilot is een initiatief van Amaris Zuiderheide en iZovator, het regionale kennis- en innovatieplatform in de regio Gooi en Vechtstreek. Er worden in eerste instantie twee eenvoudig bedienbare beeldtoestellen geplaatst, die de bewoners van het woonzorgcentrum en de 183 aanleunwoningen van Amaris Zuiderheide/Dudok Wonen kunnen uitproberen. Zij hebben hiervoor geen computerervaring nodig.

"We willen graag dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit kan door hen gebruik te laten maken van innovatieve technieken zoals beeldbellen" zegt de heer Jaco van Dasler, directeur Amaris Zuiderheide. "De bewoners worden zelfredzamer en het beeldcontact vermindert de eenzaamheid. Bovendien verbindt het jong en oud, omdat ouderen bellen met de beeldtelefoon terwijl jongere mensen via de computer of laptop beeldbellen. Daarbij kan beeldbellen ook bijdragen aan een efficiënte oplossing voor het vraagstuk van zorg op afstand."

Op dit moment gebruikt Amaris Zuiderheide de beeldtoestellen alleen voor beeldbellen. Deze kunnen echter ook ingezet worden voor diverse andere domoticaoplossingen, zoals het op afstand kunnen openen van deuren, het alarmeren en in contact komen met de zorgverleners. Amaris Zuiderheide onderzoekt in samenwerking met iZovator of het mogelijk is om binnenkort een proef te starten waarbij 183 aanleunwoningen worden voorzien van deze mogelijkheid. Hierbij zijn met name de veiligheidsoplossingen een grote wens van de bewoners. Voorbeelden hiervan zijn het op afstand kunnen meekijken en het openen van deuren.

"iZovator is blij met haar rol als aanjager van innovaties in de zorgeconomie in de regio Gooi- en Vechtstreek", zegt Doret Brandjes, projectleider iZovator. "Het is van groot belang dat burgers en instellingen zich realiseren dat zij ook gebruik kunnen maken van laagdrempelige technologie, zoals beeldbellen. Dit versterkt de zelfredzaamheid, waardoor men alleen professionals hoeft in te zetten als het niet anders kan. Daarnaast zijn familieleden door deze nieuwe techniek nauw betrokken bij het wel en wee van hun familielid. Met het integreren van beeldbellen in het zorg- en welzijnsaanbod, heeft Amaris Zuiderheide een voorsprong genomen. Wij hopen dat vele zorgcentra het voorbeeld van Amaris Zuiderheide zullen volgen."

///////////////////////////EINDE PERSBERICHT///////////////////////////////

Noot voor redactie,