Landschapsbeheer Nederland

19 februari 2011

Fantistische actiedag Hart voor Natuur

Vandaag kreeg de actie 'Hart voor Natuur' die gericht is tegen de enorme bezuinigingen op natuur en landschap steun van landelijke politici. Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, ondersteunde Hart voor Natuur door op de landelijke actielocatie Kasteel de Haar een pleidooi te houden voor behoud van natuur en landschap en tegen dit natuurvernietigingsbeleid. Landschapsbeheer Nederland en andere groene organisaties werden door haar uitgenodigd mee te denken over de te nemen stappen tegen dit voor landschap desastreuze kabinetsbeleid. De steun van GroenLinks met 'Ons hart heb je' (zie foto) overhandigde Sap aan Arno Willems, directeur Landschapsbeheer Nederland (links) en Joris Hogenboom van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (rechts).
Ook Stientje van Veldhoven (D66) sprak zich uit tegen de bezuinigingen en kondigde aan de Basiswet Natuur in te zullen dienen, samen met Lutz Jacobi (PVDA).

60% bezuinigingen onverantwoord

Willems gaf in zijn verhaal aan dat dit kabinet onverantwoord veel bezuinigd. Maar liefst 60%, terwijl er in totaal 'slechts' 6% bezuinigd wordt. Het landschap zal saaier worden, er zullen minder planten en dieren voorkomen en de kwaliteit van wandelpaden zal achteruit gaan. Landschapsbeheer Nederland en alle andere organisaties, verenigd in Hart voor Natuur, verzetten zich hier tegen omdat natuur en landschap zoveel waarden vertegenwoordigen, ook in economische zin.

100 actielocaties

Ondertussen vonden ook elders in Nederland, in alle provincies, talloze acties plaats. Zo trok er in Leeuwarden een schaapskudde door de stad en vond op de Dam in Amsterdam een 'flashmob' plaats in de vorm van een groot groen hart bestaand uit honderden mensen.