GroenLinks Waterland


versterking binnenstad Monnickendam op losse schroeven

Zaterdag 19 februari 2011, 22:45u - Johan Lok

Op donderdag 10 februari jongstleden wees een meerderheid van de Raad het voorontwerp bestemmingsplan Winkelpanden Monnickendam van de hand. Een merkwaardig besluit waarmee de ontwikkeling van de binnenstad van Monnickendam op losse schroeven wordt gezet.

Al sinds 2003 worden er plannen gemaakt om de binnenstad van Monnickendam te verlevendigen. Dit heeft geresulteerd in de werkgroep TVM (Taakgroep Versterking Binnenstad Monnickendam). Deze werkgroep heeft een alomvattend plan gemaakt om de binnenstad samen met het Galgeriet te herontwikkelen tot een aantrekkelijk centrum waar veel toeristen komen. Om dit mogelijk te maken nam de Raad als uitgangspunt dat op z'n minst het bestaande aantal winkels zou moeten worden behouden. Daarom werd in februari 2009 een voorbereidingsbesluit genomen om de omzetting van winkels in woningen te voorkomen. Eind 2009 had de werkgroep TVM vervolgens met een visiestuk moeten komen om de ontwikkeling verder vorm te geven. Door de ontstane problemen met het Galgeriet is dat vertraagd en om die reden moest in februari 2010 het voorbereidingsbesluit met een jaar worden verlengd. Dit werd opnieuw gesteund door een overgrote meerderheid.

En nu lag er dan, veel te laat en met veel slordigheden en fouten, een voorontwerp bestemmingsplan Winkelpanden Monnickendam waarover in haast een besluit moest worden genomen. Nog steeds zonder een achterliggend visiestuk Op de inloopavond van maandag 7 februari jongstleden hebben veel aanwezigen dan ook zeer terecht gevraagd naar deze achterliggende visie en naar maatregelen om het parkeerprobleem op te lossen. Ook werd de wethouder gewezen op de mogelijke planschade. Dit waren redenen voor GroenLinks fractielid Jaap Wortel om het College nogmaals met klem te vragen naar die visie op de binnenstad en om inzicht in de omvang van de planschade. Hierop kwamen geen antwoorden.

Nu stond de fractie voor de keuze om voor of tegen te stemmen. Bij een tegenstem zouden we terug zijn bij af. Het idee van herontwikkeling van de binnenstad, zou zomaar, zonder nieuwe informatie en/of argumenten, worden losgelaten. De fractie besloot, met de eis dat bij een volgende stap in het proces de ontbrekende stukken aanwezig moesten zijn, toch vóór te stemmen. Om zo de deur maximaal open te houden voor de versterking van de binnenstad. De fractie van Groen Links staat voor continuïteit. Wij vinden dat burgers en ondernemers recht hebben op zekerheid. Om ondernemers te kunnen laten investeren moet men weten welke lijn de gemeente voorstaat. Alleen als er nieuwe feiten of argumenten zouden zijn, zouden wij ons standpunt opnieuw willen bepalen.

Met wethouder Kools was de fractie dan ook verbaasd over het gemak waarmee andere partijen, die altijd dit proces hebben gesteund, nu opeens hiervan afstand namen. Maar misschien ook weer niet zó verbazingwekkend als we zien hoe ook het plan Galgeriet door de coalitiepartijen zonder argumenten in de prullenbak wordt gegooid. Net als het besluit over parkeren in de binnenstad.

Het is niet duidelijk hoe het College en de tegenstemmers nu verder willen. Wij wachten de ontwikkelingen af maar betreuren de vertraging die zo is ontstaan op weg naar de zo gewenste verlevendiging van de binnenstad.

Johan Lok

Duo-raadslid GroenLinks Waterland