GroenLinks


Opheldering over Nederlandse wapens in Bahrein

Zaterdag 19 februari 2011, 17:54u - arjanelfassed

Opheldering over Nederlandse wapens in Bahrein

Het lijkt vrijwel zeker dat Nederlandse pantservoertuigen ingezet zijn om demonstraties in Bahrein hardhandig te beëindigen. Dit is te zien op beelden die deze week op YouTube verschenen. GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed vraagt minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken, om opheldering over de inzet van het Nederlandse defensiemateriaal.

Nederland levert al jaren wapens en defensiemateriaal aan Bahrein, Egypte, Jemen en andere landen in de regio. De betogers in Bahrein bezetten sinds maandag een belangrijk verkeersplein in de hoofdstad Manamah. Ze hebben het omgedoopt tot Tahrirplein, naar het plein in Cairo waar drie weken lang gedemonstreerd werd tegen president Mubarak. De demonstranten eisen politieke vrijheden en willen dat het parlement van het koninkrijk meer macht krijgt.

In de nacht van woensdag op donderdag veegde de oproerpolitie een plein vol betogers leeg, met gebruik van rubberkogels en traangas. Daarbij vielen minstens vier doden en vijftig gewonden, aldus de oppositie. Het is niet zeker of hierbij de Nederlandse pantservoertuigen zijn ingezet.

GroenLinks wil nu van de minister weten of de Nederlandse regering garanties heeft dat het door Nederlands geleverd militair materieel, niet wordt ingezet voor schendingen van mensenrechten. Daarnaast vraagt GroenLinks de minister of, gezien de huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten, de wapenexport naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten niet moet worden herzien.