KRO

KRO Brandpunt over het naderende einde van Berlusconi

Uitzenddatum: 20/02/2011

Aanstaande zondag 20 februari onderzoekt Brandpunt of Berlusconi nog langer aan kan blijven als leider van zijn land en laat zien dat zelfs zijn meest fervente aanhangers dit keer twijfelen. Verder gaat Brandpunt op bezoek in een toevluchtsoord voor gevallen dictators en tot slot een reportage vanuit West Friesland waar een op de zes jongeren leeft met serieuze gedachten aan zelfdoding.

De wankelende Berlusconi
Rechtszaken, omkooppraktijken en seksschandalen kregen hem niet van zijn troon. Maar nu de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zich mogelijk aan minderjarige meisjes heeft vergrepen, zijn de Italianen het zat. Deze week werd bekend dat hij zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor betaalde seks met een minderjarige en machtsmisbruik. Daar staat een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar op. Wouter Kurpershoek onderzoekt in Rome of keizer Silvio zich er dit keer weer uit weet te manoeuvreren. Maar zelfs zijn meest fervente aanhangers twijfelen dit keer of hij nog langer aan kan blijven als leider van het land.

Toevluchtsoord voor dictators
De revolutie in het Midden-Oosten heeft al twee dictators de kop gekost, Zine Al-Abidine Ben Ali van Tunesië en Hosni Moubarak van Egypte. En de onvrede woekert verder. In Bahrein, Iran, Libië, Algerije en Jemen zijn deze week mensen de straat opgegaan om te protesteren voor vrijheid en democratie. Mocht het zover komen dat de leiders van die landen ook moeten aftreden, dan zou het zo maar kunnen dat we ze binnenkort dicht bij huis tegenkomen: in Parijs. Sven Kockelmann begeeft zich zondag in het toevluchtsoord van de gevallen dictators van Afrika: de meest chique en dure wijk van Parijs, ook wel de `avenue des dictateurs' genoemd: Avenue van de dictators. Waarom zijn de Fransen toch zo dol op schurken die er met de staatskas vandoor zijn gegaan?

Zelfdoding in West Friesland
Een op de zes jongeren in West Friesland leeft met serieuze, zelfs aanhoudende gedachten aan zelfdoding, blijkt uit een rapport van de geestelijke gezondheidszorg. Een alarmerend getal, erkennen zowel hulpverleners als de jongeren zelf. Maar wat gaat er schuil achter dat kille cijfer? Fons de Poel gaat op onderzoek uit en spreekt met een vader en vrienden van een jongen die uit het leven is gestapt. Het blijkt een stuk van Nederland waar hard wordt gewerkt, hard wordt gedronken en waar vriendschappen heilig zijn, maar waar nauwelijks wordt gesproken over wat mensen diep van binnen beweegt.

KRO Brandpunt, zondag 20 februari, 22.15 uur, Nederland 2