Ingezonden persbericht


http://www.trotsopnederland.com/index.php?pageID=3&messageID=2262

20 feb 2011 | Gemeenten verliezen op Ierse staatsobligaties

Door:
Harry Bakker en Jacques Arntz
Econoom en monetair econoom

Vele gemeenten hebben op advies van het APG (Algemene Pensioen Groep) miljoenen euro`s belegd in Ierse, Portugese en Spaanse staatsobligaties vanwege een hogere rente. In de financiële markt wordt al geruime tijd gespeculeerd op waardeverlies van deze obligaties in Ierland met 30%, in Portugal met 20% en Spanje met 10%.

Het APG, dat als belegger matig presteert gezien de dekkingsgraad bij pensioenen, zegt tegen de wethouders:"ga maar rustig slapen het komt wel goed." Ook Griekse obligaties hebben een groot risico van afwaarderen.

Pemco, een zeer grote internationale belegger in obligaties, heeft al maanden geleden aangeraden niet in Ierse obligaties te gaan. Prof. W. Buiter, hoofdeconoom van CITI Corp. in Amerika, verwacht dat Ierland nog dit jaar de leningen gaat afwaarderen om uit de financiële problemen te komen. De oppositie in Ierland is dat van plan na de verkiezingen dit jaar. De Anglo Irish Bank heeft weer een recordverlies aangekondigd, dat straks weer door overheid moet worden afgedekt.

Dit kan voor diverse gemeenten miljoenen verliezen opleveren. Verliezen die de gemeente kan goedmaken met een krankzinnige OZB verhoging, afhankelijk van het belegde vermogen. En dat komt nog boven op het begrote structurele verlies bij veel gemeenten. Hiermee verdwijnen de miljoenen van de verkoop van Essent en Nuon als sneeuw voor de zon en zullen de belastingen wellicht zeer fors stijgen.

De Colleges en de gemeenteraden doen er goed aan nu alvast een reserve of zelfs een voorziening te vormen voor het te verwachten verlies op die staatsobligaties. Dit alles ten laste van het eigen vermogen van de gemeente. De internationale boekhoudregels laten dit toe.