Vlaamse Overheid

verkeersknoop aan UZA

Edegem: Rotonde ontwart verkeersknoop aan UZA

Vlaamse overheid

maandag 14 februari 2011

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandag 21 februari met de herinrichting van de Drie Eikenstraat (N106) in Edegem. Het gaat om een dubbele ingreep, waarbij het agentschap enerzijds een rotonde bouwt aan de nieuwe inrit van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en anderzijds ook een verhoogde middenberm laat plaatsen tussen UZA en de E19. Dat laatste maakt gevaarlijke verkeersmanoeuvres nabij de dienstafrit van de autosnelweg onmogelijk.

De werkzaamheden van het Agentschap Wegen en Verkeer verlopen simultaan met de uitbreidingswerken van het Universitair Ziekenhuis. Beide werven worden op elkaar afgestemd. Zo vergroot het UZA zijn parkeermogelijkheden en bouwt het een nieuwe hoofdingang aan de Drie Eikenstraat. De nieuwe toegangsweg komt uit aan de toekomstige rotonde op de N106. Die moet de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het ziekenhuis helpen garanderen. De gecombineerde werkzaamheden van UZA en AWV hebben een sterke, positieve impact op de leefbaarheid in de Wilrijkstraat.

Een andere doelstelling van de ingreep is om gevaarlijke, verboden keerbewegingen op de N106 onmogelijk te maken. Zo gebeurt het dat sluipverkeer de dienstafrit nabij de E19 gebruikt om het centrum van Edegem te bereiken, terwijl die afrit daarvoor niet bedoeld is. Een verhoogde middenberm tussen afrit E19 en de toekomstige rotonde verhelpen die gevaarlijke verkeerssituatie. Wie voortaan via de dienstafrit naar Edegem wil rijden, zal via de rotonde vlot en veilig de U-beweging kunnen maken. Doorsteken blijft enkel nog mogelijk ter hoogte van het tuincentrum en de golfclub (richting rotonde) en de Wilrijkstraat (komende van de rotonde). Het agentschap maakt ten slotte van de herinrichting gebruik om ook het wegdek in de Drie Eikenstraat te herasfalteren.

Door de omvangrijke herinrichtingswerken geldt er vanaf 21 februari tot en met het najaar eenrichtingsverkeer van het centrum van Edegem richting Doornstraat. Automobilisten zullen over een tijdelijke bypass rijden, die aangelegd wordt in de zachte berm. Verkeer uit de andere rijrichting wordt omgeleid langs de Doornstraat en Groeningenlei naar de Prins Boudewijnlaan. Dubbelrichtingsverkeer blijft mogelijk komende van het centrum van Edegem tot aan de brug over de E19. Fietsers geraken gedurende de hele ingreep in beide richtingen ter plaatse. Tijdens de aanleg van de rotonde, in de eerste fase van de werkzaamheden, zullen ze echter wel gebruik moeten maken van een dubbelrichtingsfietspad langs de overzijde van het UZA. Het tuincentrum en de golfbaan blijven steeds bereikbaar. De herinrichtingswerken zullen in het najaar worden afgerond.

Opmerking:
Gedetailleerde informatie over de fasering vindt u in de folder over de werkzaamheden van de gemeente Edegem, via www.edegem.be.