Rijksvoorlichtingsdienst

Werkbezoek Verhagen aan Leeuwarden

Minister Verhagen brengt maandag 21 februari 2011 een werkbezoek aan Friesland. Hij bezoekt in het kader van het nieuwe bedrijvenbeleid van het Kabinet onder meer het Technologisch Topinstituut Watertechnologie Wetsus, het bijbehorende starterscentrum en CSK Food Enrichment.

Wetsus is een topcentrum voor watertechnologie in Europa dat wetenschap en bedrijven - met steun van onder andere EL&I - dichter bij elkaar brengt en nieuwe toepassingen worden bedacht. Het aantal participerende bedrijven in Wetsus is gegroeid van 17 in 2004 naar bijna 90 in 2011. Het aantal samenwerkende kennisinstellingen is gegroeid van 3 naar 14, uit 7 verschillende landen. Wetsus levert technologie aan kleine (startende) bedrijven tot bedrijven als Unilever of Vitens.

CSK levert ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie met het accent op zuivel. Met een trackrecord van meer dan 100 jaar in de Nederlandse zuivel is CSK inmiddels uitgegroeid tot een internationale business-to-business speler met verkoopkantoren in Polen, Oekraïne en Hongarije en Frankrijk.

Water en agrofood zijn twee van de negen topsectoren die centraal staan in het nieuwe bedrijvenbeleid van het kabinet. Ondernemers en wetenschappers staan hierbij samen aan het stuur om de topsectoren tot de top van de wereld te laten horen. Bijvoorbeeld door het aanpakken van hinderlijke regels, het stimuleren van starters/snelle groeiers en beter vakonderwijs. Door te zorgen dat deze sectoren wereldwijd (blijven) uitblinken onderscheidt Nederland zich, wat een impuls geeft aan nieuwe banen en groei. Voor de nieuwe aanpak is in totaal meer dan 1,5 mld. euro beschikbaar. Voor alle (MKB) ondernemers komt er daarnaast meer durfkapitaal voor innovatieve projecten, worden de belastingen verlaagd en wordt de regeldruk verminderd.

Programma:
14.30-15.00 uur: welkom en inleiding bij WETSUS (besloten) 15.00-15.30 uur: rondleiding door het Wetsus lab + rondleiding door starterscentrum Johannes de Doper 15.30-16.00 uur: ruimte voor de pers voor korte één op één gesprekken met Minister Verhagen 16.15-16.45 uur: ontvangst en welkom bij CSK (besloten) 16.45-17.30 uur: rondleiding bij CSK

Locaties:
Agora 1, Leeuwarden (Wetsus)
Pallasweg 1, Leeuwarden (CSK)

Noot voor redacties (