2010 Meest succesvolle jaar in de geschiedenis van Icelandair Group

21/02/2011 10:08

Icelandair Nederland

Amsterdam, 21 februari 2011 - Voor het eerst in de geschiedenis heeft Icelandair Group een EBITDA behaald van ISK 12,6 miljard. Een veel beter resultaat dan verwacht in de oorspronkelijke begroting en hoger dan de laatste winstwaarschuwing met een EBITDA van 11,5 miljard.

Ten eerste zijn de goede resultaten te danken aan een toename van inkomsten van passagiers. Het aantal passagiers op de transatlantische route groeide van 28% in 2009 naar 38% in 2010. Daarnaast is de bezettingsgraad toegenomen en een goede revenue controle heeft geleid tot hogere inkomsten. Ook de dochterondernemingen van de Icelandair Group hebben goede resultaten behaald in 2010.

In de tweede plaats kende de organisatie en haar personeel ongekende veerkracht tijdens de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in april 2010. Op het moment dat Europa gesloten was voor luchtverkeer slaagde Icelandair erin om de hub te verleggen naar Glasgow en Akureyri. Ondanks de hoge kosten die op korte termijn gemaakt zijn, heeft de uitbarsting op lange termijn een ongekende promotionele waarde die resulteert in een toename van het aantal bezoekers aan IJsland in de toekomst.

Tenslotte heeft een financiële herstructurering plaatsgevonden, verdeeld in drie belangrijke factoren. Een uitgifte van nieuwe aandelen, een conversie van de schulden aan de grootste schuldeisers van de vennootschap in aandelen en een vermindering van de rentedragende schuld als gevolg van een verkoop van activa. Dit resulteerde in een verhoogde equity ratio van 16,4% aan het einde van 2009 naar 33,7% aan het eind van 2010.

De strategie van de Icelandair Group is vereenvoudigd en de focus zal op de kernactiviteiten liggen, welke gebaseerd zijn op het routenetwerk van Icelandair en de daarmee samenhangende activiteiten. Ondanks hogere brandstofprijzen en een verwach te stijging van belastingen en heffingen zien de vooruitzichten er met een gezonde balans en goede liquiditeitspositie positief uit.





http://www.icelandair.nl