Gemeente Ermelo


Laat van je horen met Burgernet

Een belangrijke taak van de gemeente is het zorgen voor een veilige woon- een leefomgeving. Samen met de politie werken we daaraan. Gemeente en politie hebben hierin beiden een verantwoordelijkheid. De gemeente is verantwoordelijk voor het integrale veiligheidsbeleid, de politie voor de handhaving en opsporing. Maar u kunt zelf ook een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid in uw wijk of gemeente, bijvoorbeeld door u aan te melden voor Burgernet.

Alle gemeenten op de Noord West Veluwe (Ermelo, Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe) doen mee aan Burgernet. Dit is een samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie. Doel van Burgernet is het vergroten van de veiligheid in de woon- en werkomgeving. U kunt hieraan heel eenvoudig een actieve bijdrage leveren door u aan te melden via www.burgernet.nl.

Hoe werkt het? burgernet
Burgernet stuurt u een berichtje wanneer er in uw directe omgeving sprake is van bijvoorbeeld een overval, een inbraak,of een vermist kind. U krijgt vervolgens een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon, of een SMS of mailtje, met het verzoek uit te kijken naar een bepaald persoon of voertuig vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Als de Burgernetactie ten einde is ontvangen alle opgeroepen deelnemers een bericht over de afloop van de actie. De achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een verdachte of vermist persoon, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen. Veiligheid is niet alleen een zaak van de politie en de gemeente, maar van ons allemaal.

Een ramp, wat te doen?
Burgernet kan ook een belangrijk communicatiemiddel zijn wanneer de overheid of de hulpdiensten u willen informeren over bijvoorbeeld grote ongelukken, natuurbranden, langdurige stroomstoringen enz. De brand bij Moerdijk maakte weer eens duidelijk hoe belangrijk het is dat in bijzondere omstandigheden iedereen snel en zorgvuldig wordt geïnformeerd over wat er aan de hand is en hoe u moet handelen.

Burgernet vervangt SMS-Alert
Burgernet vervangt geleidelijk het bestaande SMS-Alert en biedt de mogelijkheid naast SMS nu ook spraakberichten en mails te versturen. Alle deelnemers aan SMS-Alert op de Noord West Veluwe wordt de komende week gevraagd zich nu aan te melden voor Burgernet. Uiteraard kunnen ook mensen die niet meedoen met SMS-Alert zich aanmelden voor Burgernet. Burgernet is niet anoniem, maar het kost u niets. Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen. Op de website www.burgernet.nl is uitgebreide informatie en een filmpje over Burgernet te vinden.

Omta
Als burgemeester onderstreep ik graag het belang van Burgernet. Wanneer we ons massaal aanmelden leveren we samen een waardevolle bijdrage aan de veiligheid van onze eigen leefomgeving.
Ik heb me aangemeld. Doet u het ook?

Wiert Omta, burgemeester van Ermelo.