Gemeente Oldambt


Eerste terugkoppeling gesprekken COA

Constructief overleg werpt vruchten af...
Om de Gemeenteraad van de gemeente Oldambt optimaal geïnformeerd te houden is hen door het college van B&W een brief aangeboden met daarin de stand van zaken omtrent de onderhandelingen met het COA.

Definitief besluit na de herindeling
In 2007 werd het asielzoekerscentrum aan De Schutse in Winschoten gesloten, ondanks het verzoek van het COA om een verlenging van twee jaar. Dit verzoek werd afgewezen maar wel werd de volgende toezegging gedaan: "Het college zal na besluitvorming in de Raad van 24 oktober 2007 in gesprek gaan met het COA om te komen tot een permanent AZC in Winschoten, niet zijnde de Schutse". In navolging op bovengenoemde toezegging was in 2009 de vestiging van een permanent AZC in Winschoten onderwerp van discussie. Uiteindelijk werd bij Raadsbesluit (19 december 2009) besloten; `om het voorstel van het COA om een onderzoek te doen naar een geschikte locatie in de gemeente Oldambt voor te leggen aan de nieuwe Raad van de gemeente'. In september 2010 is er een brief aan het COA verzonden waarin de Gemeente te kennen heeft gegeven positief te staan jegens het verzoek van het COA om mee te werken aan het verrichten van een haalbaarheidsonderzoek voor het realiseren van een permanent AZC.

Fundament
Momenteel worden er oriënterende gesprekken gevoerd met het COA waarin het pakket van randvoorwaarden zorgvuldig wordt besproken. De Raad wordt middels deze brief geïnformeerd over de huidige stand van zaken. Dit mede om invulling te geven aan hun verzoek om in een vroeg stadium bij het onderhandelingsproces betrokken te blijven.

Burgerparticipatie
Dit voorjaar wordt een definitief pakket randvoorwaarden verwacht. Na besluitvorming in de Raad start een onderzoek naar een geschikte locatie. Omdat zowel het COA als de gemeente hier nog blanco in staan wordt eerst middels burgerparticipatie gepeild of er nog locaties zijn die bij uitstek geschikt zouden zijn voor het realiseren van een AZC. Om inwoners daarover te horen zullen vijf bijeenkomsten in het Oldambt worden georganiseerd waar met inwoners wordt gesproken over de mogelijke komst van een AZC en hun suggestie ten aanzien van een locatie.