Gemeente Soest

Voorlopig Ontwerp Egghermonde is gereed

21 februari 2011

De gemeente Soest wil het gebied tussen de Vliegtuiglaan, de Kamerlingh Onneslaan en de Oude Tempellaan grondig opknappen. Het Voorlopig Ontwerp voor deze opknapbeurt is klaar.

Dit plan is tot stand gekomen dankzij de inzet van verschillende betrokken omwonenden.
Het participatietraject heeft geleid tot verschillende aanpassingen, zoals het nog beter handhaven van de bossfeer door meer bomen te sparen, het vervangen van de asfaltpaden door betonpaden en het aanpakken van de overlast van regenwater. Het resultaat is een groen plan met herplant én behoud van verschillende soorten bomen.

De gemeente wil dit gebied opknappen omdat momenteel op veel plekken teveel bomen staan. Hierdoor belemmeren ze elkaar in de groei en geven ze overlast. Deze overlast bestaat met name uit beschadigingen aan woningen, schuren en tuinen.

Daarnaast staan de hoge struiken onder de bomen vaak dicht langs de paden waardoor ze het zicht en de doorgang belemmeren en een onveilig gevoel geven. De achterpaden liggen er slecht bij: het asfalt is versleten, onkruid groeit door het asfalt heen en boomwortels drukken de asfaltpaden omhoog. Hierdoor zijn de paden voor de voetganger slecht toegankelijk en ook dit vindt de gemeente ongewenst.

Wensen van bewoners

Het Voorlopig Ontwerp komt voor een groot deel tegemoet aan de wensen van de bewoners van het plangebied. Door aanplant van nieuwe bomen en het handhaven van een groot deel van de huidige bomen blijft de bossfeer behouden. Per saldo blijven acht van de tien bomen staan. De asfaltpaden worden waar mogelijk vervangen door betonpaden, in plaats van de in het praatplan voorgestelde tegelpaden. De gemelde overlast van hemelwater wordt aangepakt. En aan verzoeken om gemeentegrond aan te kopen kan grotendeels worden meegewerkt.

Het was niet mogelijk aan álle individuele wensen tegemoet te komen. Zo wil de ene bewoner een boom handhaven omdat deze schaduw en daardoor koelte in de zomer geeft en de buurman wil de boom gekapt hebben omdat de boom zonlicht in de tuin tegenhoudt. Ook wil een enkeling dat geen enkele boom wordt gekapt.

Behoud bossfeer

Grootste aandachtspunt van veel bewoners is het handhaven van de huidige bossfeer. Momenteel staan in het gebied 333 bomen. Om de bossfeer te behouden zijn nagenoeg alle bomen met een goede of redelijke conditie en levensverwachting ingepast en worden 80 nieuwe bomen geplant. Alleen wanneer bomen voldoende vitaal zijn en een hoge levensverwachting hebben, is inpassing in het plan zinvol en verantwoord. Voorwaarde voor het planten van nieuwe bomen is dat deze voldoende groeiruimte hebben, zowel boven de grond voor de kroonontwikkeling, als ondergronds voor een goede ontwikkeling van de wortels. Het aantal bomen is na uitvoering van het plan 273. De bomen met een matige of slechte conditie en levensverwachting worden gekapt.

Op verzoek van een aantal bewoners worden bijna alle rododendrons gehandhaafd. De nieuwe onderbeplanting past bij de bossfeer en bestaat uit hoge heesters, lage heesters, bodembedekkers en kruidachtigen. Een deel van de beplanting is wintergroen en aantrekkelijk voor vogels.

Van praatplan naar Voorlopig Ontwerp

In juni 2009 is het praatplan voor de renovatie aan alle bewoners in het gebied gepresenteerd.
Op het praatplan zijn 49 reacties gekomen. Veel mensen zijn blij dat het gebied wordt opgeknapt en dat de overlast wordt aangepakt, maar op het praatplan zijn ook een aantal kritische opmerkingen gemaakt. Op basis van de reacties is het praatplan aangepast tot een conceptplan. Het aangepaste plan is eind september 2010 aan geïnteresseerde bewoners gepresenteerd. Op het conceptplan zijn 28 reacties gekomen. Op basis van deze reacties is het conceptplan verder aangepast tot het Voorlopig Ontwerp.

Wethouder Jannelies van Berkel is blij met al deze reacties: "Op basis van alle reacties zijn we tot dit mooie plan voor Egghermonde gekomen. We hebben dit plan écht samen met omwonenden gemaakt."

Inloop op dinsdagavond 1 maart

Bewoners kunnen op dinsdag 1 maart van 19.30 uur tot 21.00 uur met hun vragen terecht in conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20 in Soesterberg. Op deze avond zijn de wethouder groen, Jannelies van Berkel, en diverse ambtenaren aanwezig om het Voorlopig Ontwerp toe te lichten en vragen te beantwoorden. De bewoners binnen het gebied hebben afgelopen week een uitnodiging voor deze inloopbijeenkomst ontvangen.

Gemeenteraad

Na de inloopavond van 1 maart informeert het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad in de Ontmoeting van het Raadhuisplein over de uitkomsten van het participatietraject en het Voorlopig Ontwerp. De agenda van de Ontmoeting wordt gepubliceerd in de Soester Courant en Soest Nu. De agenda is ook te vinden op deze website: Bestuurlijke informatie.

Vergunning om bomen te kappen

Na de vaststelling van het Voorlopig Ontwerp tot een Definitief Ontwerp door het college van burgemeester en wethouders worden de benodigde omgevingsvergunningen (voorheen kapvergunning) aangevraagd. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de verlening van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen.

Uitvoering augustus - december

Het Definitief Ontwerp wordt uitgewerkt tot een bestek met de bijbehorende tekeningen en beplantingsplan. De bestektekeningen worden later dit jaar op de website geplaatst.
De uitvoering van de renovatie staat gepland vanaf half augustus tot en met december 2011.
Bezwaar en beroep tegen de verlening van de omgevingsvergunning kan de uitvoering van het project vertragen. Bewoners worden geïnformeerd over de start van de werkzaamheden, bij mogelijke vertraging worden bewoners tussentijds geïnformeerd over de stand van zaken.

Meer informatie op deze website: Herinrichting Egghermonde