Symposium over de kenmerken, grenzen en gevaren van vriendschap


Nijmegen, 20110221 -- Wat is een vriend? René ten Bos, Wil Derkse, Evert van der Zweerde en anderen gaan in lezingen met muziek, beeldmateriaal en voorbeelden van beroemde vriendschappen tussen filosofen en kunstenaars, op zoek naar de kenmerken, grenzen en gevaren van vriendschap. Dit symposium van het Soeterbeeck Programma en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt plaats op woensdag 23 maart 2011 van 10.00 - 17.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

`Een vriend is iemand die alles van je weet en toch van je houdt' zei Augustinus. Een uitspraak die nog steeds geldt. Maar voor een omschrijving van vriendschap is meer nodig. Welke overeenkomsten en verschillen maken dat je met iemand een exclusieve en intieme band hebt? Met hoeveel mensen is dat mogelijk? En wat is het verschil tussen vriendschap en bijvoorbeeld een liefdesrelatie, een familieband of een collegiale relatie? Vriendschappen lijken voor altijd te zijn, maar ze zijn ook kwetsbaar. Ze kunnen verloren gaan, verraden worden en zelfs over gaan in vijandschap. Een bekend voorbeeld daarvan was de vriendschap tussen Nietzsche en Wagner.

Onze opvattingen van vriendschap zijn gebonden aan tijd en cultuur. Zo is er het Griekse ideaal van vriendschap tussen vrije, politiek actieve mannen, waarbij ook  erotiek een rol speelt. En het christelijke vriendschapsideaal dat juist een scherp onderscheid maakt tussen vriendschap, lust en politiek.

Sprekers van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen o.a.:

dr. Marcel Becker universitair docent Praktische filosofie; prof.dr. René ten Bos hoogleraar Filosofie van de managementwetenschappen; prof.dr. Wil Derkse, hoogleraar Wetenschap, samenleving en levensbeschouwing; prof.dr. Daniela Müller, hoogleraar Kerkgeschiedenis en geschiedenis van het christendom; dr. Carla Rita Palmerino-Lüthy, universitair docent Geschiedenis van de filosofie; prof.dr. Evert van der Zweerde, hoogleraar Politieke filosofie en wetenschappelijk adviseur van het Soeterbeeck Programma. Drs. Elianne Keulemans, hoofd van het Soeterbeeck Programma, is gespreksleider.

Per 1 januari 2011 zijn de faculteiten Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen gefuseerd.Dit symposium vindt plaats vanwege de eerste Faculteitsdag van de nieuwe faculteit.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/vriendschap