Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 februari 2011

Vragen van het lid Jadnanansing (PvdA) aan de staatssecretaris van Hoger onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1) Heeft u kennis genomen van berichtgeving over fraude aan de Rechtenfaculteit van de universiteit Maastricht die wel vastgesteld is maar niet bestraft? (1)


2) Hoe beoordeelt u deze situatie waarbij besloten is studenten, die betrapt zijn op fraude bij een tentamen, om 'interne redenen' niet te bestraffen en hen ook niet uit te sluiten van het tentamen?


3) Bent u het met mij eens dat dit een onverstandige en ergernis oproepende handeling van de examencommissie van de faculteit is, aangezien zij onduidelijkheid laat bestaan over de achtergronden van haar besluit maar hiermee wel het vertrouwen in de examenkwaliteit onder druk zet?


4) Hoe beoordeelt u verder de uitermate vreemde reactie van de faculteit op de actie van de universitair hoofddocent die deze situatie aanhangig heeft gemaakt en die als signaal alle studenten nu een ruime voldoende heeft gegeven? Vindt u dit ook een vorm van druk zetten op personeel wat opkomt voor onderwijskwaliteit en transparantie rond fraudegevallen die het vertrouwen schaden?


5) Welke mogelijkheden en bereidheid heeft u om duidelijk te maken aan de betreffende universitaire faculteit dat hier minstens duidelijkheid over de beweegredenen moet worden gegeven en dat aangetoonde fraude consequent en duidelijk bestraft moet worden?

(1) http://www.nu.nl/binnenland/2448119/maastrichtse-rechtenstudenten-krijgen-allemaal-8.html