Gemeente Breda

22Feb
Veiligheidshuis Breda en omstreken breidt aanzienlijk uit

Het Veiligheidshuis Breda e.o. breidt uit met de stichting Valkenhorst, het Instituut Maatschappelijk Welzijn, beiden met een prominente rol in de aanpak van huiselijk geweld. De nieuwe partners GGZ Breburg en de Stichting Maatschappelijke Opvang Breda leveren een bijdrage in de aanpak van ex-gedetineerden en hun terugkeer in de maatschappij. Daarnaast gaan de Dongemondgemeenten (Oosterhout, Werkendam, Aalburg, Woudrichem, Drimmelen en Geertruidenberg) deelnemen. Gisteren ondertekenden de huidige en de nieuwe partners een convenant voor de samenwerking in het nieuwe pand van het Veiligheidshuis aan het Stadserf 2 in Breda.

Het Veiligheidshuis opende in februari 2006 haar deuren aan de Fellenoordstraat en is in december 2010 verhuisd naar de nieuwe locatie op het Stadserf. De afgelopen jaren heeft het Veiligheidshuis bewezen van meerwaarde te zijn in het terugdringen van recidive en het voorkomen van eerste delicten. Steeds meer partners hebben zich inmiddels aangesloten bij het Veiligheidshuis Breda e.o. en dit is dan ook een belangrijke reden om te verhuizen naar een nieuw pand, er was meer ruimte nodig. Later dit jaar sluiten ook de gemeenten Etten-Leur, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Rucphen en Zundert officieel aan. Als gevolg daarvan wordt het Veiligheidshuis Breda e.o. één van de grootste veiligheidshuizen in ons land.

In het Veiligheidshuis in Breda werken justitiële partners en zorgpartners op een succesvolle manier samen. Het belangrijkste doel is het voorkomen van delicten, het terugdringen van recidive en een adequate zorg voor slachtoffers. Het Veiligheidshuis richt zich op jeugd, ex-gedetineerden, betrokkenen bij huiselijk geweld, overvallers en slachtoffers van geweld. De personen die in Breda risicogedrag vertonen, of zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit, krijgen een snelle en merkbare reactie.

Het blijkt dat de aanpak werkt bij die personen, waarbij zorg en straf gecombineerd moeten worden om problemen op te lossen. Voorbeelden van een integrale aanpak zijn: overlastveroorzakers met psychiatrische problematiek, zeden- en geweldplegers die terugkeren in de wijk na detentie. Reden voor de nieuwe partners om zich aan te sluiten bij het Veiligheidshuis.
Breda, 22 februari 2011