Raad voor de Rechtspraak


Herziening gerechtelijke kaart akkoord

Wetgevingsadvies aan de Minister: laat zaaksreglementen los

De Rechtspraak steunt van harte het voorstel om de huidige 19 rechtbanken en 5 gerechtshoven te reorganiseren. In de toekomst bestaat de Rechtspraak uit 10 rechtbanken, 4 gerechtshoven en 2 bijzondere colleges.

Er komen minder maar grotere eenheden, waardoor alle gerechten beschikken over voldoende zaken, mensen en middelen om de kwaliteit van rechtspraak ook in de toekomt te borgen. Maatwerk wordt beter mogelijk: de rechtzoekende kan voor veelvoorkomende zaken op alle 20 huidige hoofdlocaties terecht, op 12 extra locaties in de regio wordt een eigen pakket van zaken behandeld, en de meer specialistische zaken kunnen op minder locaties plaatsvinden, waar dan wel voldoende expertise beschikbaar kan zijn.

Dat is de hoofdboodschap van het advies dat de Raad voor de rechtspraak op 18 februari uitbracht aan de Minister van Veiligheid en Justitie over zijn wetsvoorstel. Voor de Rechtspraak is het van belang dat het wetsvoorstel op 1 juli 2012 in werking treedt.

Oneigenlijke beïnvloeding
Slechts bij de uitwerking adviseert de Raad op één belangrijk onderdeel af te wijken van het voorstel: de wijze van verdeling van rechtszaken over locaties. Dat gebeurt volgens het voorstel via een reglement, dat de minister zelf wil goedkeuren. De Raad meent dat daaruit onnodige bureaucratie volgt en vooral ook het risico van oneigenlijke beïnvloeding: de onafhankelijkheid van de rechter, juist ook ten opzichte van de uitvoerende macht van de staat, verdraagt zelfs niet de schijn van beïnvloeding door het staatsbestuur. Alle gerechten zullen in de toekomst groot genoeg zijn om alle zaaksoorten aan te kunnen: er is ook geen noodzaak tot sturing op niveau van de minster. Bovendien kan de afweging welke zaken waar plaatsvinden alleen lokaal goed bepaald worden, samen met de lokale belanghebbenden zoals advocatuur en openbaar ministerie.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 22 februari 2011 Naar boven