Ingezonden persbericht


Utrecht, 16 februari 2011

Sam

19 jaar aan de zijlijn van een bijzonder leven

Sam - Ria Bremer
Paperback, 256 pagina's
ISBN 978 90 215 4960 6
Prijs ¤ 19,95

Verschijningsdatum: 22 februari 2011

'Balanceren tussen emotie en journalistiek, verdriet en het verhaal.' Zo omschrijft Ria Bremer haar rol als maker van twee indrukwekkende documentaires en schrijver van het boek Sam - 19 jaar aan de zijlijn van een bijzonder leven.

Sam Galesloot leed sinds zijn derde levensjaar aan een progressieve spierziekte waardoor hij blind en doof werd en niet meer kon lopen of zelfstandig ademen. De artsen gaven hem een paar maanden. Dat was het moment waarop Ria Bremer hem leerde kennen. Maar het ondenkbare gebeurde: Sam bleef leven. Sam werd volwassen, ging studeren en Ria Bremers documentaire maakte hem tot een BN'er, die veel mensen inspireerde. In het boek Sam, dat vanaf 22 februari in de winkels ligt, schrijft Bremer over haar bijzondere tijd met Sam en over haar rol als journalist.

De aangrijpende documentaire die Ria Bremer maakte, zorgde ook voor een landelijke discussie over kwaliteit van leven en wie daarover beslist. Sam zelf was er heel duidelijk in: hij gaf zijn leven een dikke 9,4 en nam zijn eigen besluiten.

Sam stierf toch nog onverwacht op 1 januari 2011. Ria Bremer was een van de rouwenden, maar wilde daarnaast een documentaire maken over het afscheid. Ze wilde in deze documentaire vastleggen wat de beslissing om het leven van een kind te beëindigen doet met de ouders, de verzorgers en de artsen. Daarbij was ze hoofdrolspeler en verslaggever tegelijkertijd. Een mengeling van rollen die de documentaire een meerwaarde heeft gegeven.

Deze meerwaarde heeft het boek ook gekregen want de levens van Sam en van Ria Bremer kruisten elkaar 19 jaar lang. Ria Bremer vertelt op zeer persoonlijke wijze over het bijzondere leven en levenseinde van Sam die zij van dichtbij meemaakte.

Ria Bremer, bekend als televisiepresentatrice van onder meer Stuif-es-in en Vinger aan de pols, volgde Sam al vanaf 1992. Ze maakte met en over Sam een ontroerende documentaire die in 2010 door meer dan 1,7 miljoen kijkers werd bekeken.