Geert Grote Universiteit


Persbericht

Lezing Slavenburg over het vroegste christendom

Deventer - Op 23 februari start de Geert Grote Universiteit (GGU) een nieuwe cursus: 'Een Korte Geschiedenis van het Esoterisch Christendom'. De eerste aflevering wordt gehouden door Jacob Slavenburg en gaat over het ontstaan van het christendom.

Hoe dachten de leerlingen van Jezus over Jezus? Welke voorstellingen gebruikten zij daarbij? De leerlingen en evangelisten maakten gebruik van de Tenach, maar ook van buitenbijbelse literatuur en gedachtengoed van de Essenen. Ook de Griekse cultuur en denkwereld was in Jeruzalem volop aanwezig. Aan de hand van de overlevering van de vroegste christelijke literatuur schetst Slavenburg de ontwikkeling van het vroegste christendom.

Drs Jacob Slavenburg (Gorkum, 1943) studeerde algemene, kerk- en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is auteur van vele boeken over het vroege christendom, de hermetische traditie, de gnosis en de esoterie. In het voetspoor van de pionier Prof. Dr Gilles Quispel (1916-2006) was hij met Dr W. Glaudemans mede-vertaler van de Nag Hammadi Geschriften (Deventer 1994) die in 1945 ontdekt werden in de gelijknamige plaats in Egypte.

De cursus wordt door de GGU georganiseerd in samenwerking met het Origenes Instituut en de Stichting Gnosis. Twee Nederlandse kenners bij uitstek van de gnostische en randkerkelijke traditie wisselen elkaar af: Jacob Slavenburg en John van Schaik. Bij voldoende belangstelling wordt er een vervolg aan gegeven.

Jacob Slavenburg

Plaats: Bibliotheca Launiana, Stromarkt
18-D, Deventer.

Tijd: woensdag 23 februari 2011 om 20 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).

Entree: ¤15, studenten ¤7,50.