Gemeente Vlaardingen


Boren in dertien eeuwen Vlaardingse geschiedenis

23-02-2011 |

Op ruim zestig plekken in het stadshart gaan archeologen in de bodem boren. Dit onderzoek start eind februari en is gespreid over drie weken. De boorkernen leveren informatie op over dertien eeuwen bewoningsgeschiedenis en oudere bewoning. Het doel is daarnaast om de bodem goed in kaart te brengen om richtlijnen te kunnen ontwikkelen voor archeologievriendelijk bouwen.

De bodem van het oude Vlaardingse stadshart bevat dertien eeuwen geschiedenis en zelfs resten uit de Romeinse Tijd en mogelijk ook uit de IJzertijd. De conserverende omstandigheden in Vlaardingen zijn goed, waardoor bijvoorbeeld de houten palen van huizen, de vlechtwerkwanden, de leren schoenen en zelfs het DNA van de begraven Vlaardingers nog uitstekend bewaard zijn gebleven. Dit komt door de stabiele en vochtige bodem. Hierdoor zijn de resten hermetisch afgesloten en krijgen schimmels en bacteriën geen vat op de eeuwenoude organische resten. Door ophogingen van het stadshart vanaf de 11e eeuw is er een circa vijf meter dik bodemarchief ontstaan.

Bouwen in de binnenstad
Door de uitstekende conservering en de dikke bodemlaag is archeologisch onderzoek in het Vlaardingse stadshart erg kostbaar. De boringen die nu gedaan worden, geven nuttige informatie over de bodemgesteldheid, de grondwaterstand en de archeologische rijkdom. De gemeente wil vervolgens richtlijnen opstellen om zodanig te kunnen bouwen in de binnenstad dat grote verstoringen van het bodemarchief worden voorkomen. Door archeologievriendelijk te bouwen kan kostbaar archeologisch onderzoek achterwege blijven.

Booronderzoek
Door het grondmechanisch boren kan de opgeboorde grond eenvoudig meegenomen worden naar een werkruimte waar specialisten de grond gaan onderzoeken. Tijdens het veldwerk zelf is er niets van de bodemlagen te zien. Wel wordt tijdens het veldwerk vastgesteld hoe het met de grondwaterstand is gesteld en tot welke diepte het verrottingsproces plaatsvindt. In totaal worden ruim zestig boringen gedaan waarbij de diepte varieert van 6 tot 9,6 meter.

Oorsprong Vlaardingen en burcht Dirk III
De boorkernen kunnen informatie opleveren over dertien eeuwen bewoningsgeschiedenis en oudere bewoning. Naar verwachting worden ook de oudste bewoningslagen van de nederzetting Vlaardingen opgeboord uit het begin van de 8e eeuw na Christus, uit de tijd dat in Vlaardingen de kerk werd gesticht. Specialistisch onderzoek kan mogelijk inzicht geven in het landschap waarin de eerste Vlaardingers woonden en mogelijk deels ook waarvan ze leefden. Aan de oostzijde van de kerk wordt eveneens geboord. Daar heeft mogelijk de burcht van Dirk III, de oudste burcht van Holland, gestaan. Deze burcht zal omgracht zijn geweest, waardoor deze nog herkenbaar in de bodem aanwezig kan zijn.

Meer informatie over de bewoningsgeschiedenis van Vlaardingen: www.geschiedenisvanvlaardingen.nl.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000