Woonbond


Huurwijzer Online
Nieuws Energieteam
22-02-2011 Energielabel in puntenstelsel goed voor huurders

Opname van het energielabel in het puntenstelsel is goed nieuws voor huurders, vindt de Woonbond. Volgende week donderdag 3 maart behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel om de energie(on)zuinigheid van een woning beter tot uitdrukking te brengen in het
woningwaarderingsstelsel, ook wel `puntenstelsel' genoemd.

Energiezuinige woning Het puntenstelsel bepaalt welke huur maximaal gevraagd mag worden voor een woning. Door de wijziging wordt de maximale huur voor woningen met een slecht energielabel (E, F en G) fors lager en de maximale huur voor woningen met een goed label (A en B) hoger.

Wetswijziging goed idee

De wetswijziging stimuleert investeringen in energiebesparing en daarmee krijgen huurders comfortabele woningen en lagere woonlasten. De Woonbond is een groot voorstander van de wetswijziging en hoopt dat het parlement snel zijn fiat zal geven, zodat de wijziging op 1 juli a.s. van kracht kan worden. Het wetsvoorstel is een mooi compromis tussen de koepel van woningcorporaties (Aedes), de Woonbond en de minister van Wonen.

Uiteenlopende reacties in Tweede Kamer

Vorige week, op 15 februari werd het eerste deel van het debat over de wetswijziging gevoerd in de Tweede Kamer. De reacties waren uiteenlopend. Een meerderheid van de Kamer steunt het voorstel omdat het overgrote deel van de huurders erop vooruit gaat. Twee partijen richten zich op relatief kleine groepen woningen (op een huurwoningenvoorraad van 3 miljoen) waarbij zich negatieve effecten voordoen. Zo gaf de VVD aan zich zorgen te maken over het effect voor verhuurders van de 100.000 verwachte huurverlagingen voor slechte woningen. In de uitzending van `Uitgesproken VARA' van 21 februari jongstleden liet SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen weten bezorgd te zijn over de mogelijke liberalisering van 40.000 woningen met label A die door de wijziging meer punten krijgen, hij stelt daarom voor de liberalisatiegrens te verhogen.

Huurverlagingen terecht

De Woonbond deelt de zorgen van deze partijen niet. `De huurverlagingen voor de slechte woningen met label G zijn terecht', aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. `Deze huurders betalen al jarenlang teveel: een te hoge huur én een hoge energierekening. Daar komt nu eindelijk een einde aan.' Over de liberalisering van woningen met label A zegt hij: `dit zal niet gelden voor zittende huurders, die hebben huurbescherming. Daarnaast gaat het om een kleine groep hele zuinige nieuwbouwwoningen met een lage energierekening. Bovendien vragen de meeste woningcorporaties niet het maximum, zo zorgen zij dat woningen betaalbaar blijven.'