Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA vraagt intrekking regularisatienota en hoorzitting met Directeur-Generaal DVZ

klok 22 februari 2011

In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken deze namiddag bleef Wathelet vasthouden aan de DVZ-nota van 27 november 2009. In deze nota wordt opdracht gegeven om criminelen pas na 18 maand effectieve celstraf uit te sluiten van regularisatie. De nota blijft dus gelden als leidraad voor de behandeling van de vele duizenden nog hangende regularisatieaanvragen. N-VA vraagt om een hoorzitting met de Directeur-Generaal van DVZ om een inschatting te kunnen maken van het aantal geregulariseerde criminelen en eist de onmiddellijke intrekking van de DVZ-nota.

In een reactie verwijt Wathelet Smeyers een gebrek aan 'intellectuele eerlijkheid' en een gebrek aan respect voor de rechtspraak. "Wathelet heeft een jaar lang ontkend dat deze nota bestond en verwijt mij nu intellectuele oneerlijkheid", reageert Smeyers. "Nochtans was het Wathelet die verder ging met zijn regularisatiecampagne nadat deze door de Raad van State was vernietigd. En dan verwijt hij mij een gebrek aan respect voor de rechtspraak! De wereld op z'n kop."

Wathelet verschuilt zich verder achter vermeende rechtspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen oordeelt echter nooit over de grond van de zaak, maar enkel of een beslissing voldoende gemotiveerd werd. "Regularisatie is steeds een gunst, en geen recht. Als Wathelet het over regels heeft, heeft hij het enkel over zijn eigen regels", zegt Smeyers.

Reeds meer dan 24.000 illegalen werden met gebruik van deze criteria in deze nota geregulariseerd. De vraag is hoeveel hiervan fraudeurs en/of veroordeelde criminelen zijn. "De DVZ nota van 27 november 2009 is te gek voor woorden. Celstraffen tot 18 maand effectief ,Interpol-seiningen, voorwaardelijke straffen ... zijn blijkbaar niet voldoende om illegalen uit te sluiten van regularisatie. De nota moet onmiddellijk ingetrokken worden om te verhinderen dat nog meer `kleine' criminelen, zoals autodieven, geweldenaars, vluchtmisdrijvers en drugdealers geregulariseerd worden." Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va beannemie nijs n-va be