Veel aandacht voor ketendenken op drukke vakbeurs Bouw & ICT Publicatiedatum: 23-02-2011

'Ketendenken' stond met stip op nummer 1 op het interesselijstje van de bezoekers van Bouw & ICT. Niet voor niets genoot de BIMcaseweek de warme belangstelling van de bouwprofessionals. De beurs viel zo in de smaak van de bezoekers dat 60 procent van de bezoekers nu al zeker weet ook in 2012 de beurs te bezoeken. Ondanks de malaise in de bouw scoorde Bouw & ICT evenveel bezoekers als in 2009, gelijktijdig met de Internationale BouwBeurs. Volgens projectmanager Audrey Wilschut van VNU Exhibitions logisch. "Bedrijven doen er alles aan hun rendement op peil te houden. Dit begint met reductie van de faalkosten. Juist nu heeft elke schakel in de keten de ander hard nodig. Dit straalt Bouw & ICT uit."

De jaarlijkse Bouw & ICT vond dit jaar op 8, 9 en 10 februari gelijktijdig plaats met de Internationale BouwBeurs. 11.196 Bezoekers hebben de weg naar Bouw & ICT gevonden. Opvallend is het hoge percentage investeerders en beslissers. 26% is directeur of eigenaar van een bedrijf. Daarnaast gaf 55% aan eind- of medebeslisser en 23% adviseur bij een aankoopbeslissing.

BIMCaseweek belangrijke aandachtstrekker
Eén van de belangrijkste aandachtstrekkers was de BIMCaseweek die dit jaar onderdeel was van Bouw & ICT. Hier werd onder andere aandacht besteed aan het werken met een Bouwwerk Informatie Model (BIM). Bezoekers konden op de beursvloer praktijkervaring opdoen met BIM. Een kwart van het bezoek (27%) heeft de BIMCaseweek bezocht. Zij waren benieuwd naar de verrichtingen van de drie samengestelde teams. De teams hebben voor een renovatieproject van woningbouwcorporatie Stadgenoot in Amsterdam een zo hoog mogelijk BIM-gehalte voor elkaar gekregen. Meer informatie over BIMCaseweek is te vinden via www.BIMCaseweek.nl

Reacties van bezoekers en exposanten
Bezoeker Johan van Zijst, directeur van Adviesbureau Wolderwijd, oriënteert zich vooral op de nieuwste 3D-software. De aandacht voor alles wat met BIM te maken heeft, vindt Van Zijst heel goed: "De beurs biedt echt heel veel op dit terrein. Mijn medewerkers en ik hebben dan ook al heel wat demo's bekeken en uitleg gekregen over BIM-gerelateerde zaken. Overigens is het heel prettig om zoveel exposanten van hoog niveau op één plek binnen handbereik te hebben. Dat is voor mij ook de toegevoegde waarde van dit beursbezoek."

Exposant Stefan Eerlingen, business consultant van ArchX, is voor het eerst op Bouw & ICT aanwezig. ArchX is een van origine Belgisch bedrijf dat software heeft ontwikkeld die contact-, kalender- en projectgegevens centraliseert waardoor opgevraagde informatie altijd correct en up-to-date is. Daarnaast is de software met verschillende pakketten uit te breiden waardoor ArchX volledig te integreren is binnen een BIM-omgeving. "Voor ons is Bouw & ICT dé plek om de Nederlandse markt te bestormen", zegt Eerlingen. "Op dit moment zijn wij onder meer actief in België, Luxemburg en Frankrijk, maar de Nederlandse markt is voor ons ook heel interessant." Als reden hiervoor noemt Eerlingen het niveau waarmee binnen de bouw al met BIM gewerkt wordt. "Daarmee zijn ze in Nederland, ten opzichte van België, verder. Omdat onze software uitermate geschikt is om mee te werken binnen een BIM-omgeving, is onze aanwezigheid hier een logische volgende stap om de toegevoegde waarde van ArchX te laten zien."

Meer reacties van bezoekers en exposanten zijn te vinden via www.bouw-en-ict.nl
De volgende editie van Bouw & ICT wordt op 21 en 22 maart 2012 georganiseerd in Jaarbeurs Utrecht.



Noot voor redacties

Noot voor redactie,