Politie Hollands Midden

Gemeenten en politie bestrijden woninginbraak met mobiel inbraakalarm

Duin- en Bollenstreek, 23-02-2011 o De gemeenten Hillegom, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen en Politie Hollands Midden pakken gezamenlijk de woninginbraken in de streek aan. Een nieuw middel dat zij inzetten is een mobiel inbraakalarm van Mobeye. De pilot loopt sinds januari en de ervaringen zijn tot nu toe positief.

Het aantal woninginbraken moet omlaag en daarom hebben gemeenten en politie de handen ineengeslagen. Eén van de maatregelen tegen woninginbraak is een pilot met mobiele inbraakalarmen voor slachtoffers. Zodra het inbraakalarm een beweging signaleert gaat er stil alarm af. Dit alarm komt binnen bij de centrale en de politie kan meteen op de melding afgaan. Deze aanpak is uniek en dient verschillende doelen.

Voorkomen herhaald slachtofferschap Slachtoffers van een woninginbraak krijgen tijdelijk een mobiel inbraakalarm omdat uit onderzoek blijkt dat er risico is op herhaling. Inbrekers kennen het huis immers. Als ze terugkomen, gebeurt dat meestal binnen een maand. Het mobiele inbraakalarm vergroot de kans om hen op heterdaad te pakken.

Groter veiligheidsgevoel Bewoners voelen zich na een inbraak vaak onveilig in hun eigen huis. Het alarm draagt bij aan hun veiligheidsgevoel en weerbaarheid. Vrijwel alle gebruikers geven dit aan. Bovendien helpt het hen bij de verwerking van de inbraak.

Inbraakpreventieve maatregelen Het mobiele inbraakalarm stimuleert slachtoffers om inbraakpreventieve maatregelen te nemen. Tijdens deze pilot krijgen zij het apparaatje tijdelijk en kosteloos te leen en daarna is het aan hen om de nodige maatregelen te treffen. Bij een tussentijdse evaluatie is gebleken dat de meeste slachtoffers inderdaad maatregelen nemen zoals het aanbrengen en vervangen van sloten of het kiezen voor ander glas.

Verhogen heterdaadkracht De kans dat woninginbrekers op heterdaad worden betrapt, is groter als er een mobiel inbraakalarm aanwezig is. Zodra het stil alarm binnenkomt in de centrale gaat de politie er immers meteen op af. Tot nu toe is dit doel echter nog niet behaald.

Klein en makkelijk in gebruik De Mobeye is een klein, makkelijk te bedienen apparaat dat op verschillende plekken in de woning kan worden geïnstalleerd. Door het intoetsen van een code wordt het geactiveerd en reageert het vervolgens op bewegingen. In deze pilot is gekozen voor een stil alarm maar een luid alarm is ook mogelijk.

-- Dit is een persbericht van gemeente Lisse.