Politie Groningen

Woensdag 23 februari 2011

Provincie Groningen, 23-02-2011

Vier mannen aangehouden voor vernielingen

LEEK - De politie heeft afgelopen week vier mannen aangehouden op verdenking van vernielingen in Leek. De verdachten zijn woonachtig in Tolbert (20), Niebert (19), Leek (18) en Roden (19). Het viertal heeft de vernielingen bekend. Het openlijke geweld vond plaats in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 februari op de Lindensteinlaan in Leek. In die nacht werd een glazen bushalte vernield. Bovendien werden meerdere fietsen, die bij het hokje stonden, op een bult gegooid. Een aantal rijwielen belandde op het dak van de bushalte. Gealarmeerde agenten troffen in de omgeving drie jongemannen aan. Van deze personen werden de persoonsgegevens genoteerd. Na onderzoek bleken twee van de drie mannen te maken te hebben met de openlijke geweldplegingen. Dit tweetal werd later met de twee andere verdachten aangehouden. Het kwartet verklaarde de vernielingen te hebben gepleegd onder invloed van alcohol. De politie maakt proces-verbaal op. De zaak wordt voor verdere afhandeling naar het openbaar ministerie gestuurd. De eigenaren van de vernielde goederen verhalen de schade op de verdachten. De gedupeerden hebben aangifte gedaan.

Vrouw bestolen na babbeltruc

GRONINGEN - Een 84-jarige vrouw uit Groningen is dinsdagmiddag het slachtoffer geworden van een babbeltruc. De Groningse liet na aanbellen een man binnen in haar woning in de Oranjebuurt. De verdachte deed zich voor als monteur van het waterbedrijf. Hij vertelde de vrouw dat de waterleiding ontlucht moest worden. Nadat de vrouw de onbekende had binnengelaten, zag hij kans om een sieraad van de vrouw te stelen. Ook had hij de bejaarde vrouw met een glad verhaal om haar pincode gevraagd. Na controle bleek dat haar bankpas niet was weggenomen. De verdachte heeft een blanke huidskleur, is ongeveer 30 jaar oud en heeft een lang postuur. Het slachtoffer spreekt over een nette verschijning. De politie waarschuwt ouderen, verzorgers en familie voor soortgelijke oplichtingpraktijken en adviseert om er onderling over te praten.

Groninger verdacht van internetoplichting

GRONINGEN De politie heeft begin deze week proces-verbaal opgemaakt tegen een 21-jarige internetoplichter uit Groningen. De Groninger bood goederen, zoals mobiele telefoons, op Marktplaats.nl te koop aan. In totaal reageerden acht personen. Zij maakten geld over, maar de bestelde spullen werden niet geleverd. De zaak kwam aan het rollen toen twee gedupeerden aangifte deden. Tijdens het onderzoek bleek dat acht mensen door de Stadjer waren opgelicht. De zes personen, die geen aangifte hadden gedaan, werd verzocht om alsnog aangifte te doen. Vier gedupeerden besloten, zelfs na het verzoek van de politie, geen aangifte te willen doen. De totale schade van de vier gedupeerden bedraagt 615 euro. Het totale schadebedrag van de acht opgelichte personen is ruim 1100 euro. Personen die gedupeerd worden door internetoplichting kunnen aangifte doen viawww.mijnpolitie.nl. De politie heeft het dossier afgerond en stuurt dit naar justitie.

Politie zoekt getuigen van straatroven nabij hoofdstation

GRONINGEN De politie zoekt getuigen van twee straatroven, die afgelopen zondag nabij het hoofdstation in Groningen hebben plaatsgevonden. In de vroege ochtend van zondag, rond 5.40 uur, werd een 21-jarige inwoner van Leek door twee onbekende mannen geslagen. Het slachtoffer raakte daardoor even buiten bewustzijn. De verdachten gingen er met de mobiele telefoon van het slachtoffer vandoor richting de perrons. De verdachten jongemannen hadden het volgende signalement: ongeveer 20 jaar oud, hadden een getinte en donkere huidskleur, droegen donkere jassen en één van de twee had een baardje. Deze verdachte hield een vest in zijn handen.

Dinsdag bleek dat zondagochtend rond 9.00 uur ook een 16-jarig meisje uit Vries van haar mobiele telefoon was beroofd. De tiener stond te wachten op het busstation toen een donkergekleurde man met zogenaamd rastahaar de telefoon uit haar handen griste. Die man had op zijn gezicht twee kleine traantjes getatoeëerd. Hij gooide de telefoon naar een andere donkergekleurde jongeman van ongeveer 1.80 meter. Deze man had kort, krullend kroeshaar. Het tweetal liep weg richting de ondergrondse fietsenstalling. De politie heeft beide straatroven in onderzoek, maar denkt dat beide zaken niets met elkaar te maken hebben. De politie vraagt getuigen zich te melden. Mensen met informatie kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Verkeersruzie leidt tot poging doodslag

GRONINGEN Een 57-jarige automobilist uit de gemeente Tietjerksteradeel heeft dinsdagmiddag de schrik van zijn leven gehad. De man reageerde op het Zuiderpark in Groningen op een vreemde verkeersmanoeuvre van een 49-jarige automobilist uit Groningen. De Stadjer stapte vervolgens bij de verkeerslichten van de kruising met de Trompsingel uit en hij bedreigde de Fries. De 57-jarige probeerde weg te rijden, maar dat mislukte door de ontstane verkeersopstopping. Nabij het cultuurcentrum ramde de Groninger twee maal het voertuig van de Fries. Hij ging voor de auto van de Stadjer staan en wilde zo voorkomen dat de man zou wegrijden. Toen de Groninger toch wegreed, nam hij een duik op de motorkap. De verdachte reed weg, terwijl de Fries op de motorkap lag. Enkele tientallen meters verderop stopte de Stadjer zijn auto. Even later wisten gewaarschuwde agenten de 49-jarige automobilist aangehouden. De man werd in een cel ingesloten. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van poging doodslag. Het rijbewijs van de verdachte is ingenomen. Ook de auto van de Groningse bestuurder is voor onderzoek op een politieterrein geplaatst.

Politie waarschuwt voor glas rondom bomen

HOOGEZAND De politie heeft meldingen binnengekregen dat in een groenstrook op de Van Neckstraat in Hoogezand glasscherven zijn rondgestrooid. De glasscherven lagen vooral rondom een boom. Op de groenstrook lopen geregeld honden. Het is niet duidelijk wie de scherven heeft achtergelaten en of dit moedwillig is gebeurd om huisdieren te verwonden. De politie wil graag in contact komen met mensen die weten wie verantwoordelijk kan zijn voor het rondstrooien van het glas. De buurtagent van Hoogezand is te bereiken via 0900-8844 (lokaal tarief).

Tiener ernstig gewond na spel met luchtbuks en balletjespistool

TEN BOER De politie onderzoekt een incident waarbij maandagavond een 17-jarige jongen uit Ten Boer ernstig gewond is geraakt. De jongen was samen met een aantal kameraden bij een woning aan het schieten met een zogenaamd balletjespistool. Een 18-jarige inwoner van Ten Boer werd daarbij geraakt en haalde om te ouwehoeren een luchtbuks tevoorschijn. Daarmee schoot hij richting het slachtoffer. Een kogeltje uit de luchtbuks raakte de tiener nabij de hartstreek. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond en moest met spoed worden opgenomen in een ziekenhuis. De politie raakte dinsdagavond bij toeval op de hoogte van het incident en heeft dit incident direct als een ernstig vergrijp opgepakt. De 18-jarige verdachte is aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor.

Politie onderzoekt straatroof

GRONINGEN De politie onderzoekt een straatroof, die dinsdagavond heeft plaatsgevonden in de Atjehstraat in Groningen. Een 44-jarige Duitser verklaarde dat hij s avonds met een vuurwapen was bedreigd door drie personen. Hij moest daarbij zijn portemonnee afgeven. Het drietal ging er vervolgens vandoor. Een en ander gebeurde bij een poortje bij het Deliplein. De politie onderzoekt of het incident te maken heeft met een voorval eerder op de avond. Toen werd de beroofde Duitser bij een tankstation aan de A7 tussen Hoogezand en Groningen benaderd door een onbekende man. Deze persoon bood de Duitse automobilist en zijn medepassagier drugs aan.

Groninger gooit ruit in

GRONINGEN De politie heeft dinsdagnacht in de Gasthuisstraat in Groningen een 21-jarige inwoner van die plaats aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de Stadjer een ruit van een pand had ingegooid. Ze wisten de verdachte vast te houden en waarschuwden de politie. Die heeft de 21-jarige meegenomen naar het politiebureau. Hij is voor verhoor ingesloten.

Beginnend automobilist rijdt onder invloed van alcohol

NOORDBROEK Een 19-jarige automobilist uit Zuidbroek moet het voorlopig zonder zijn rijbewijs stellen. Agenten zagen de beginnend bestuurder met hoge snelheid door Noordbroek rijden. Ten de 19-jarige doorhad dat er een politieauto reed, deed hij de verlichting van zijn auto uit en sloeg de de Hoofdstraat in. Agenten reden achter het voertuig aan dwongen de bestuurder te stoppen. Uit een alcoholtest bleek dat de jonge automobilist een alcoholpromillage van bijna 1,5 had, terwijl een beginnend bestuurder maximaal 0,2 promille in zijn bloed mag hebben. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Jonge snelheidsduivel raakt rijbewijs kwijt

WINSCHOTEN De politie heeft dinsdagavond op de Apollolaan in Winschoten een 19-jarige automobilist uit Oude Pekela aangehouden. Agenten zagen dat de bestuurder op agressieve wijze door Winschoten reed en zowel binnen als buiten de bebouwde kom snelheden behaalde van boven de 100 km/u. Toen hij richting zijn woonplaats reed, haalde hij zelfs een snelheid van 140 km/u. De Pekelder kreeg een stopteken en kon direct mee naar het politiebureau. Daar is zijn rijbewijs vanwege het veroorzaken van gevaar op de weg in beslag genomen. Tegen de beginnend bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Man steelt isolatiemateriaal

NOORDHORN De politie heeft dinsdagavond een 39-jarige man uit Zuurdijk aangehouden vanwege diefstal van isolatiemateriaal. Agenten zagen de man in een auto met aanhanger rijden over de provinciale weg bij Noordhorn en gaven hem een stopteken om hem te controleren. Zodra de politiemensen de bestuurder aanspraken, gaf hij direct aan de isolatiegoederen te hebben gestolen van een bouwplaats nabij de Reitdiephaven in Groningen. De aanhanger met daarop de spullen zijn in beslag genomen. De verdachte is voor verhoor naar het politiebureau in Zuidhorn gebracht. De politie maakt proces-verbaal op.

Man aangehouden voor poging tot doodslag op vriendin

HOOGEZAND De politie heeft dinsdagavond op de Nieuweweg in Hoogezand een 32-jarige man uit Hoogezand aangehouden voor poging tot doodslag. De man wordt ervan verdacht dat hij afgelopen donderdag 17 februari zijn 49-jarige vriendin in haar woning in Hoogezand met een mes heeft gesneden. De vrouw liep snijwonden op in gezicht en keelstreek. Het slachtoffer moest zich in het ziekenhuis laten behandelen aan haar verwondingen. De snijwond in de keel had dodelijk kunnen zijn als deze een halve centimeter dieper was geweest. De politie werd pas afgelopen zondag geïnformeerd over het geweldsincident. De verdachte werd op grond van anonieme informatie aangetroffen in de omgeving van het zwembad. Hij werd in een cel ingesloten. Hij wordt vandaag in verzekering gesteld en gehoord over zijn betrokkenheid. De politie stelt een onderzoek in. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Trio aangehouden voor mishandeling

GRONINGEN De politie heeft dinsdagnacht twee 20-jarige mannen uit Groningen en een 20-jarige man uit Zuidlaren aangehouden voor openlijke geweldpleging. Het trio werd op aanwijzingen van getuigen en met behulp van de cameras in de binnenstad ingerekend. De mannen worden ervan verdacht dat zij een 20-jarige man uit Delft hebben mishandeld. De Zuid-Hollander liep onder meer een gat in zijn onderlip op. De man werd voor verdere medische behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Het drietal werd in een cel ingesloten. Zij worden vandaag gehoord over hun betrokkenheid.

Jongens bekogelen woning

SAPPEMEER De politie heeft dinsdagmiddag op de Touwslager in Sappemeer twee jongens van 17 en 18 jaar, beiden uit Sappemeer, aangehouden voor openlijke geweldpleging en vernieling. Het duo werd aangehouden, nadat een woning in de Afschrijver bekogeld met eieren en een bruine substantie. De bewoner van de betreffende woning doet vandaag aangifte van het voorval. Zijn woning raakte beschadigd door het geweld. Beide knapen werden in een cel ingesloten. Zij worden vandaag gehoord. Het duo krijgt vandaag ook een gebiedsverbod uitgereikt, omdat zij samen met andere jongeren overlast veroorzaken voor de woonomgeving. De oudste van de twee heeft al eerder een gebiedsverbod gehad.

Huiselijk geweld in Veendam

VEENDAM De politie heeft dinsdagavond in een woning in Veendam een 33-jarige man uit Veendam aangehouden voor het plegen van huiselijk geweld. De Veendammer wordt ervan verdacht dat hij zijn 25-jarige vriendin heeft geslagen. Tevens zou hij de vrouw met een mes hebben bedreigd. De man werd in de woning aangehouden en vervolgens in een cel ingesloten. Hij wordt vandaag gehoord. De politie heeft in de woning een mes in beslag genomen. De vrouw doet aangifte van het geweld.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde dinsdag 22 februari 2011 op diverse plaatsen op snelheid en andere overtredingen.

Siddeburen, Rijksweg N33:aantal geregistreerde voertuigen: 1846, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 125 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Groningen, Provincialeweg N355:aantal geregistreerde voertuigen: 1078, aantal overtredingen: 101, hoogst gemeten snelheid: 110 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg:aantal geregistreerde voertuigen: 1584, aantal overtredingen: 28, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Blijham, Oosteinde:aantal geregistreerde voertuigen: 434, aantal overtredingen: 177, hoogst gemeten snelheid: 104 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Alteveer, Beumeesweg:aantal geregistreerde voertuigen: 513, aantal overtredingen: 104, hoogst gemeten snelheid: 74 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Glimmen, Rijksstraatweg:aantal geregistreerde voertuigen: 3379, aantal overtredingen: 295, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, binnenstad:controle op geslotenverklaringen, Oosterstraat, Carolieweg, Gelkingestraat, Gedempte Zuiderdiep, A-kerkhof en Brugstraat, 44 fietsers en automobilisten reden in verboden richting.

Haren, Onnerweg: algemene verkeerscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 670, aantal overtredingen: 14 (12x niet dragen van de gordel en 2x niet handsfree bellen.