Gemeente Zoetermeer

B&W wil meer milieu- en bouwinspecteurs

Stadhuis Zoetermeer
Als het aan het college van B&W ligt, wordt het aantal milieu- en bouwinspecteurs uitgebreid met 6,5 fte. Ook wordt de uitvoering van het handhavingsbeleid voortaan gebaseerd op een risicoanalyse van verschillende soorten overtredingen. Deze maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat bedrijven en burgers de milieu- en bouwregels naleven. Dit staat in het Handhavingsbeleid 2011-2014 dat het college voorstelt aan de gemeenteraad.

Het doel van het nieuwe handhavingsbeleid is om het aantal overtredingen te verminderen door een transparante en eenduidige handhaving. Daardoor wordt het minder makkelijk om in Zoetermeer de regels te overtreden. Het college verwacht dat met de uitbreiding voldoende inspecteurs bij de gemeente werken om de grootste risico's bij milieu, bouwen en wonen de aandacht te geven die noodzakelijk is om de veiligheid en gezondheid in Zoetermeer te waarborgen.

Met deze uitbreiding beschikken alle Zoetermeerse milieubedrijven waarvoor dat nodig is over een geactualiseerde milieuvergunning die periodiek wordt gecontroleerd. De bouwregels worden minder snel overtreden en de inspecteurs zijn aanwezig op essentiële momenten in de bouw. De handhaving vindt dan vaak steekproefsgewijs plaats.

Afgelopen maanden heeft de gemeente Zoetermeer al een forse inhaalslag gemaakt op het gebied van milieuvergunningen. De inhaalslag is ingegeven door ontwikkelingen rond het bedrijf Sterigenics waardoor meer ambtenaren zijn ingezet voor milieucontroles.

De gemeenteraad bespreekt het nieuwe handhavingsbeleid op 21 maart 2011.